Proiectul CEE2ACT, finanțat prin Horizon Europe, are ca scop susținerea țărilor din Europa Centrală și de Est de a dezvolta strategii de bioeconomie și planuri de acțiune printr-o abordare colaborativă. România este parte în proiect prin Asociația Întreprinderilor Mici și Mijlocii din Covasna care a creat, la Incubatorul de Afaceri din Sfântu Gheorghe, un hub CEE2ACT de promovare a bioeconomiei în Romînia, pornind de la Regiunea Centru. Directorul ASIMCOV, Lajos Vajda, a acordat un interviu în care a creionat o imagine a bioeconomiei din România din acest moment și a vorbit despre perspective.
Care este situația actuală a economiei bazate pe biomasă România?
Lajos Vajda: România este o țară înzestrată cu o mare varietate de resurse naturale. Este una dintre țările cu cel mai pronunțat profil agrar din UE. Regiunile rurale acoperă aproximativ 68% din teritoriu și mai mult de jumătate din populație trăiește în regiuni predominant rurale. Terenurile agricole (peste 13,4 milioane ha) și păduri (aproape 6,9 milioane ha) acoperă peste 85% din teritoriul țării. Agricultura și sectorul forestier sunt cei mai mari producători de biomasă autohtonă. Bioeconomia este practic sectorul care este cel mai important din punct de vedere al ponderii când vorbim despre populația activă. Cu toate acestea, predomină sectorul economic care produce bioresurse primare (agricultura, silvicultură și pescuit) și industriile care prelucrează aceste bioresurse cu valoare adăugată relativ scăzută (de exemplu industria alimentară). În timp ce disponibilitatea biomasei din sectoarele primare sau din procesele de producție este un atu puternic, logistica este o provocare în fiecare dintre sectoarele bioeconomiei. O strategie privind bioeconomia nu a fost încă lansată, dar există diverse inițiative politice în acest sens.
Care sunt domeniile de interes acoperite de hub-ul dumneavoastră CEE2ACT?
Lajos Vajda: Membrii Hub au identificat câteva opțiuni de bioeconomie viabile pentru țară, cum ar fi:
- producția de alimente sănătoase, organice,
- cultivarea și prelucrarea plantelor tehnice (cânepă, in, bumbac etc.),
- prelucrarea reziduurilor, agro -subproduse industriale (porumb, floarea soarelui, nuci, prune – folosirea de soluții circulare pentru producerea de bioenergie (agrobiocaldura) și soluții pentru deșeurile alimentare
- formarea de organizații asociative pentru a asigura o mai bună calitate și valorificare a produselor, și pentru a crea lanțuri valorice.
Pe de altă parte, în domeniul Silvicultură – Produse din lemn și mobilier trebuie avute în vedere următoarele aspecte:
- o mai mare valorificare a lemnului,
- promovarea construcțiilor din lemn,
- conservarea și protejarea patrimoniului arhitectural din lemn prin renovare, reabilitare, reconstrucție etc.,
- practici forestiere durabile,
- cultivarea de noi plantații, specii cu creștere rapidă,
- protecția ecosistemului forestier secular
- soluții pentru reziduuri, produse secundare din prelucrarea lemnului pentru producerea de bioenergie.
Pe lângă aceste două domenii principale de interes, bioenergia, biorafinăria, biomaterialele, și pescuitul și acvacultura sunt, de asemenea, luate în considerare de către Hub.
Puteți împărtăși câteva dintre principalele constatări și realizări ale proiectului CEE2ACT de până acum?
Lajos Vajda: Proiectul CEE2ACT a contribuit în mare măsură la creșterea gradului de conștientizare și la schimbul de cunoștințe despre conceptul de bioeconomie în România.
Hub-ul CEE2ACT Bioeconomie face parte dintr-un ecosistem de inovare în continuă evoluție. Hub-ul a fost înființat în cadrul unui incubator de afaceri care este un actor major în ecosistemul regional de inovare. Incubatorul găzduiește un accelerator de afaceri și un hub de inovare digitală. De o importanță deosebită este rolul incubatorului de afaceri ca facilitator al clusterelor regionale. Din 2010 au apărut și evoluează mai multe clustere: Clusterul Regional Pro-Wood în industria forestieră, Clusterul Inovativ al Biomasei Green Energy, Clusterul Balneoturism Transilvania, Clusterul Inovator Agroalimentar și Clusterul Transilvania Textile and Fashion. Toate clusterele s-au angajat într-o călătorie spre bioeconomie și desfășoară activități de creștere a gradului de conștientizare și de schimb de cunoștințe. De asemenea, s-au angajat să creeze și să implementeze proiecte inovatoare, în care să se aplice principiile dezvoltării durabile și ale economiei circulare.
S-a creat o cooperare puternică cu Departamentul de Dezvoltare Durabilă, ministerele de resort (Agricultură și Dezvoltare Rurală, precum și Mediu, Ape și Păduri), agenții de dezvoltare regională și mulți actori cheie importanți, angajați în dezvoltarea bioeconomiei naționale.
Cum prevedeți impactul proiectului CEE2ACT asupra sectoarelor și afacerilor bazate pe bio?
Lajos Vajda: Proiectul CEE2ACT are un rol major în creșterea gradului de conștientizare cu privire la oportunitățile bioeconomiei. În sinergie cu alte proiecte de bioeconomie (Boost4Bioeast, BioRural, RuralBioUp, BioLoc etc), CEE2ACT va contribui cu siguranță la:
- Partajarea cunoștințelor și învățarea reciprocă,
- Implicarea părților interesate, asigurarea unui dialog între ele, crearea unei platforme pentru dezbateri și dialog
- Rețea puternică
- Dezvoltarea lanțurilor valorice ale bioeconomiei prin implicarea și generarea de noi oportunități de afaceri.
Zonele rurale ar trebui să primească o atenție deosebită în dezvoltarea bioeconomiei, deoarece ar putea revitaliza economiile locale și ar putea stimula dezvoltarea durabilă a comunităților. Pentru aceasta, rețelele cu mai mulți actori sunt cruciale în gestionarea procesului de tranziție ecologică, pentru a implica cât mai multe părți, pentru a evidenția oportunitățile, pentru a împărtăși cunoștințele și pentru a dezvolta politici adecvate.
Ați putea oferi exemple de activități pentru creșterea gradului de conștientizare cu privire la bioeconomie în regiunea dumneavoastră?
Lajos Vajda: Pentru a crește receptivitatea părților interesate și a comunităților locale au fost efectuate mai multe acțiuni de conștientizare. Au fost organizate mai multe evenimente, conferințe, workshop-uri cu accent principal pe crearea de comunități durabile, evidențiind oportunitățile și provocările pe care le implică acest proces. Majoritatea acțiunilor au fost co-organizate în sinergie cu alte proiecte de bioeconomie (Boost4Bioeast, BioRural, RuralBioUp, BioLoc, Greet CE). Multe dintre evenimente au fost susținute de instituții guvernamentale, precum și de Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă sau de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
Mai multe întâlniri cu diverși membri ai Hub-ului, studenți și tineri antreprenori au avut loc pe durata proiectului, pentru a crește cunoștințele despre CEE2ACT și sectorul bioeconomiei.
Sursa: cee2act.eu