Președintele Asociației Forestierilor din România – ASFOR, Ciprian Dumitru Muscă, anunță că asociația adaugă un nou capitol în strategia sa pe termen mediu și lung: bioeconomia. ASFOR a creat, în 2020, docmentul „România verde în 10 pași”, ce va fi completat.
„Europa a pornit dezvoltarea bioeconomiei cu mult timp înaintea noastră. Noi, aici, suntem prinși într-un vid de viziune.
Noi încă vorbim de bioeconomie la nivel teoretic. Economiile moderne se reindustrializează în jurul resurselor regenerabile, cum este și lemnul. Reindustrializarea e realizează prin finanțare. În cazul nostru, din păcate, vorbim despre finanțări infime și disparate. Nu se asigură un flux clar, coerent, pornind de la pădure și până la consumatorul final.
Nevoia de adaptare va fi cuvântul de ordine pentru următorii ani!
Lumea se schimbă, trebuie să fim conștienți de acest lucru, să facem față și să acționăm cu curaj și hotărâre, altfel nu vom reuși să fim competitivi.
În aceste momente, articularea politicilor publice rămâne un subiect fierbinte, în care este nevoie de multă consecvența și coordonarea cu organizațiile profesionale. Politicile publice trebuie să accelereze dezvoltarea, nu să o încetinească sau, mai rău, să o blocheze.
În perioada următoare ne-am propus să vorbim mult mai mult despre bioeconomie și despre implementarea acesteia în funcție de resursa de lemn folosind metode de economie circulară.
Programul de viziune al ASFOR – „România verde în 10 pași” – va cuprinde un capitol dedicat bioeconomiei. Avem instrumente, Clusterul „ProWood” din Sfântu Gheorghe este un bun exemplu de dezvoltare având la bază principiile bioeconomiei. Dar este doar un arbore într-o pădure. Va trebuie să facem mai mult!
Administrarea pădurilor și exploatarea lemnului trebuie să se realizeze într-un cadru sigur, predictibil și compatibil cu reglementările de mediu.
Un cadru care să asigure îmbunătățirea actului de administrare a pădurii și de recoltare a lemnului. Nu unul coercitiv, în care statul ne privește cu neîncredere, în care suntem prezumptivi vinovați, sugrumați de reguli coercitive care împiedică dezvoltarea și îi inhibă pe cei care lucrează în sector.
De asemenea, reglementarea de mediu trebuie să asigure consolidarea economiei circulare a lemnului. Este nevoie de promovarea utilizării acestuia în cascadă, ca material regenerabil, capabil să stocheze carbonul, dar și ca resursă pentru producția de energie din această sursă regenerabile.

România este obligată să treacă de la economia circulară teoretică, la o economie circulară aplicată. O schemă eficientă prin care eliminăm risipa, limităm consumul, producem mai puține deșeuri.
Estimările demografice arată că populația va crește cu 43% între 2012 și 2100. Acest lucru însemnă o crește semnificativă a nevoii de lemn. Generațiile următoare vor avea acces limitat la această resursă dacă vom continua să lucrăm cu politici de mediu coercitive, care promovează, absurd, non-intervenția. Soluțiile se regăsesc în managementul forestier modern și în principiile ambițioase ale economiei circulare.
Avem resurse, avem specialiști, avem biodiversitate. Avem toate condițiile să reușim și în România trecerea de la un modelul restrictiv și de reducere a impactului stabilit de normele de mediu de astăzi, la un model modern, creator de valoare, pozitiv la nivel social, economic și de mediu.
Dacă îi vom putea face pe decidenți să înțeleagă toate aceste lucruri, dacă vom reuși să implementăm programe de finanțare, fără de care vom rămâne pe loc, vom reuși să ardem etape!”, se arată în editorialul postat pe site-ul ASFOR și semnat de președintele acesteia.
Sursa: ASFOR