Cea de-a 88-a ediție a Târgului „Săptămâna Verde” a început, la Berlin

Articole similare

Aproximativ 1.400 de expozanți din 60 de țări își dau întâlnire, în aceste zile, la Centrul Expozițional Berlin, la cea de-a 88-a ediție a târgului „Săptămâna Verde”.

Cea mai mare expoziție din lume pentru alimente, agricultură și horticultură este, însă, mult mai mult decât un târg de produse: sustenabilitatea și protecția mediului au modelat continuu imaginea Săptămânii Verzi și domină și ediția de zece zile din acest an. 

Ca parte a temei „lumea verde”, bioeconomia își are propriul loc.  

La standul Agenției pentru Resurse Regenerabile (FNR), vizitatorii pot obține o imagine de ansamblu asupra varietății de produse bio. Gama se extinde de la jucării pentru copii din bioplastic până la tricouri și rucsacuri din lemn sau celuloză până la anvelope de bicicletă din plante. FNR oferă, de asemenea, o perspectivă asupra proiectelor actuale finanțate de Ministerul Federal al Alimentației și Agriculturii (BMEL). Proiectul TheForestCleanup produce învelișuri biodegradabile pentru a proteja copacii tineri, iar dezvoltarea gazonului artificial realizat din biopolimeri este punctul central al proiectului NaKuRa.

O mare parte a expoziției FNR este dedicată temei clădiri durabile. Un punct culminant este o structură de perete folosind materiale naturale precum lemn, paie, lână de oaie sau lut.

În plus, vizitatorii târgului vor afla ce potențial au materialele izolatoare realizate din celuloză și iarbă de mare. Se discută, de asemenea, despre mușchiul de turbă și rolul turbăriilor în protecția climei.  

Centrul German de Cercetare pentru Inteligență Artificială (DFKI) din Bremen prezintă, pentru prima dată, robotul de cules căpșuni controlat de inteligență artificială RoLand. Ajutorul inteligent de recoltare constă dintr-o platformă mobilă, un sistem de recunoaștere a fructelor și o pinza de recoltare. Folosind inteligența artificială (AI), robotul recunoaște ce fructe sunt suficient de coapte pentru a fi recoltate. „Din păcate, detectarea maturității căpșunilor, care se face folosind o cameră cu infraroșu, nu este încă pe deplin finalizată. Dar vom reuși să facem și asta”, spune Christopher Stoeffler de la DFKI, subliniind că metoda AI ar putea fi aplicată și altor tipuri de fructe.

Proiectul de trei ani va fi finanțat de BMEL până în 2024 și coordonat de DFKI. În dezvoltare sunt implicate Centrul de Cercetare și Transfer (FTZ) al Universității de Științe Aplicate (HAW) Hamburg, Othmerding Maschinenbau GmbH & Co. KG și ferma de căpșuni Glantz.

Ambalaj comestibil din alge marine

Cercetătorii de la Universitatea Bremerhaven vor prezenta potențialul pe care algele îl au pentru bioeconomie. Mai exact, este vorba despre ambalajele din alge, care sunt comestibile și sunt menite să oprească inundația de ambalaje, mai ales în sectorul to-go. „Lucrul special este că folosim alge întregi și fără reziduuri”, spune Lisa Klusmann, angajată în proiectul Mak-Pak Scale-up. Se folosesc alge roșii, verzi și maronii. Potrivit lui Klusmann, proiectul finanțat de BMBL a îmbunătățit atât cultivarea algelor, cât și scalarea procesului de producere a ambalajelor din alge. „Suntem foarte mulțumiți de asta. Și lucrăm deja cu un mare producător”, spune Klusmann.

Alimentele inovatoare, cum ar fi pâinea crocantă cu alge, înghețata de insecte și brânza pe bază de plante vor oferi noi experiențe de gust la „Săptămâna Verde” din acest an.

În plus, odată cu Start-up Days, Green Week oferă încă o dată companiilor tinere din sectoarele alimentar și agrotech un podium special pentru a-și prezenta ideile de afaceri și produsele. Sunt incluse start-up-ul EntoSus din Bremen, care produce proteine ​​de insecte din greieri pentru hrana animalelor de companie, Harvest AI din Potsdam, care dezvoltă modele de prognoză pentru fermele de interior, și Venozza din Hamburg, care este specializată în alternative de brânză pe bază de plante.

Anul acesta, expoziția Săptămâna Verde va fi din nou scena a numeroase evenimente de specialitate, cum ar fi forumuri și discuții pe teme relevante din nutriție, agricultură și horticultură. 

Săptămâna Verde a fost inițiată în anul 1926, ca târg internațional de top pentru alimente, agricultură și horticultură. Reprezintă atât o platformă de afaceri, cât și un festival al tradițiilor gastronomice cu impact mediatic de anvergură în Europa, cât și pe plan mondial. În anul 2023, peste 300.000 de vizitatori au trecut pragul expoziției, 1400 de expozanți din 61 de țări, pe o suprafață de expunere de 118.000 mp.

Săptămâna Verde este deschisă zilnic de la 10:00 la 18:00 până pe 28 ianuarie.

Sursa: bioekonomie.de

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole