Centrul Național pentru Bioeconomie, inaugurat la Sfântu Gheorghe

Articole similare

Centrul Național pentru Bioeconomie – Bioeconomy Romania Hub – a fost inaugurat la finalul lunii septembrie 2023, la Sfântu Gheorghe, județul Covasna. La eveniment a luat parte și consilierul de stat Laszlo Borbely, coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă din Guvernul României. Centrul funcționează la Incubatorul de Afaceri, loc unde sunt, de altfel, mai multe clustere inovative.

Noul Centru face parte dintr-un proiect mai amplu în care țara noastră este parte, alături de alte 16 state europene. Proiectul se numește CEE2ACT și înseamnă „Consolidarea capacității țărilor din Europa Centrală și de Est de a dezvolta strategii și planuri de acțiune în domeniul bioeconomiei” – Empowering the Central and Eastern European Countries to Develop Bioeconomy Strategies and Action Plans (CEE2ACT).

La evenimentul de lansare a Centrului a avut loc și o prezentare de produse realizate sustenabil. Cum ar fi, de exemplu, mobilier din lemn masiv creat din lemn certificat. Genți realizate din petice rămase de la alte produse sau corpuri de iluminat din carton. O rochie de mireasă a devenit …alte câteva rochii. Imaginația, creativitatea și grija față de mediu și resurse înseamnă tot bioeconomie. Un alt expozant a prezentat conceptul de case Folka.

Folosirea responsabilă a materiilor prime

„Regiunea Centru este una dintre cele mai dinamice în ceea ce privește proiectele de dezvoltare durabilă, iar unul dintre motoarele principale este un incubator de afaceri pe care am avut ocazia să îl inaugurez în 2006. Peste 60 de proiecte europene au fost implementate de atunci de către diversele entități care s-au alăturat acestei inițiative.

Tot în cadrul unui proiect finanțat din bani europeni, am inaugurat un hub de bio-economie. Această ramură se referă la dezvoltarea economică bazată pe folosirea responsabilă a materiilor prime. Foarte importante sunt aplicarea principiilor sustenabilității și ale circularității, pe care le-am intergrat în Strategia și planul național privind economia circulară.

Avem parteneriate solide în această zonă pe care le vom dezvolta în continuare astfel încât să conturăm și o viziune națională privind economia circulară precum au și alte state dezvoltate. Un exemplu aplicat este modul în care ar trebui să folosim biomasa astfel încât să devină o alternativă eficientă economic și mai prietenoasă cu mediul decât majoritatea combustibililor folosiți în prezent”, a spus Borbely Laszlo.

Foi de parcurs

În cadrul proiectului CEE2ACT vor fi înființate 10 HUB-uri (Centre naționale pentru bioeconomie (National Bioeconomy Hubs – NBH). HUB-urile sunt platforme care au ca scop reunirea părților interesate relevante prin intermediul unor ateliere de lucru, sesiuni de formare, forumuri și alte activități, care promovează schimbul de idei și elaborarea în comun a foilor de parcurs naționale pentru bioeconomie.

Rolul acestor HUB-uri este să elaboreze un set de foi de parcurs la nivel național pentru strategiile de bioeconomie în 10 țări: Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Grecia, Polonia, România, Serbia, Slovacia, Slovenia și Ungaria.

Membrii Hub-ului:

  • Responsabili de politici și factori de decizie
  • Administratori publici
  • Actorii lanțurilor valorice bazate pe bioeconomie (sectorul primar, sectorul industrial și sectorul deșeurilor)
  • Investitori, IMM-uri
  • Instituții de cercetare
  • Mediul academic
  • Organizații de mediu
  • ONG-uri și organizații ale societății civile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole