Conferința anuală a Inițiativei BIOEAST – proiect ce are ca scop sprijinirea economiei circulare și bioeconomiei în Europa de Est – se desfășoară în aceste zile la București, la Academia de Științe Agricole și Silvice.

La eveniment iau parte atât factori de decizie – funcționari guvernamentali – cât și reprezentanți ai asociațiilor și clusterelor din sfera bioeconomiei, profesori, cercetători.
În ultimii ani, Inițiativa BIOEAST a fost esențială în mobilizarea țărilor din Europa de Est (ECE) în a-și alinia eforturile la politicile UE, permițând o abordare coordonată a problemelor complexe cum ar fi schimbările climatice, securitatea alimentară și eficiența resurselor.

În centrul acestui efort este dezvoltarea ulterioară și revizuirea periodică a Agendei strategice de cercetare și inovare BIOEAST (SRIA) din 2022, implementată de către Proiectul BOOST4BIOEAST (proiect de sprijin al Inițiativei BIOEAST), un document ce prezintă prioritățile de cercetare și inovare (C&I) legate de bioeconomie ale macroregiunii.
Pentru a contribui la reînnoirea BIOEAST SRIA, Proiectul BOOST4BIOEAST organizează evenimentul său anual – Conferința BIOEAST.
În timp ce Conferința de anul trecut s-a concentrat pe înființarea și consolidarea HUB-uri naționale BIOEAST (rețele naționale și comunități de bioeconomie), anul acesta evenimentul se va axa pe evaluarea priorităților de cercetare și inovare strategice macroregionale, pe identificarea lacunelor și pe stabilirea progreselor viitoare.

Obiectivele specifice ale conferinței sunt:
- prezentarea celor mai recente actualizări din Inițiativa BIOEAST
- cum construim Agenda Strategică de Cercetare și Inovare din punct de vedere al managementului cercetării,
- care sunt rezultatele preliminare ale proiectului BOOST4BIOEAST relevante și reflectarea asupra implicațiilor politice ale acestuia,
- discuții privind prioritățile C&I specifice.
Evenimentul va oferi, de asemenea, oportunități de creare de rețele și de partajare a cunoștințelor, cu sesiuni dedicate exemplelor și proiectelor inspirate de bioeconomie din țările BIOEAST sau relevante pentru macroregiunea BIOEAST, precum și o excursie pe teren care prezintă aplicații practice ale bioeconomie.
Rezultatele așteptate ale conferinței sunt atât strategice, cât și practice și vor contribui la alinierea regională cu strategiile UE, întărind astfel rolul macroregiunii în peisajul bioeconomiei europene. De asemenea, va stimula rețele mai puternice între părțile interesate conducând la colaborări care pot dezvolta proiectele de bioeconomie.

Câteva dintre subiectele abordate la Conferință:
- Agroecologie și recolte durabile
- Bioenergie și noi materiale cu valoare adăugată
- Sisteme alimentare
- Lanțul valoric forestier
- Bioeconomia apei
- Educație în bioeconomie
- Biomateriale.
Detalii, AICI.