Vița-de-vie e pe cale să ofere mai mult decât vinul din boabele de strugure. Un consorțiu de cercetare din Germania vrea să folosească avantajele unui soi adaptat la schimbările climatice pentru a produce noi băuturi fără alcool.
Proiectul SUSBev, demarat acum doi ani, face parte din zona de inovare a bioeconomiei în zonele metropolitane și a fost finanțat de Ministerul Federal al Educației și Cercetării (BMBF) cu aproximativ 745.000 de euro de la începutul anului. În proiect sunt implicate compania de biotehnologie BRAIN Biotech, compania de consultanță Tropical Viticulture Consultants (TVC), Winzervereinigung Zukunftsweine GmbH (ZW) și Universitatea Provadis.
Obiectivul proiectului SUSBev este dezvoltarea de băuturi și alimente durabile bazate pe fluxuri secundare agricole. În consecință, băuturile nealcoolice nu trebuie făcute doar din fructe de pădure, ci mai degrabă din reziduurile viticulturii. Frunzele și lăstarii de struguri din soiul rezistent la climă sunt folosiți ca materii prime pentru producția de băuturi. Potrivit cercetătorilor, nu numai strugurii, ci și frunzele și lăstarii nefolositi de viță-de-vie conțin arome atractive și specifice soiului, potrivite pentru producerea de băuturi sănătoase și gustoase. Cultivarea soiului de struguri rezistent la climă are avantajul că vinificatorii trebuie să folosească pesticide mai rar.
Sursa: Biooekonomie.de, brain-biotech.com
Foto: pxhere.com