Rata de reciclare în România este printre cele mai reduse din UE

Articole similare

Coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă din Guvernul României, Laszlo Borbely, atrage atenția asupra procentului mic de reciclare din România.

„Într-o economie circulară funcțională, gestionarea deșeurilor nu este punctul de plecare. Ea este ultima verigă a lanțului: resursele se reîntorc în circuitul economic, alimentând piața materiilor prime secundare. Este vitală, deci, implementarea unor proceduri adecvate de colectare, reciclare și recuperare.

România s-a angajat ferm în realizarea Obiectivelor de dezvoltare durabilă ale Agendei 2030, iar o gestiune modernă a deșeurilor este strâns legată de comunitățile sustenabile – ODD 11, consumul și producția responsabile – ODD 12, respectiv combaterea schimbărilor climatice, ODD 13.

Dacă ne uităm la datele EUROSTAT, ne putem da seama de faptul că avem nevoie de o schimbare de mentalitate în absolut toate zonele societății noastre: în România, rata de reciclare este printre cele mai reduse din UE (29% în 2018 față de media UE de 55%). Într-adevăr, avem una dintre cele mai mici cantități de deșeuri municipale pe cap de locuitor din UE (287 kg în 2020, față de media UE de 505 kg), dar nu stăm deloc bine la capitolul reciclare.

Într-un sistem eficient de salubritate trebuie să integrăm principiile economiei circulare –de la producător, la consumator, la operatorul de salubrizare și autoritatea publică. Avem cadrul strategic, resursele europene disponibile și o comunitate activă de experți. Este momentul să accelerăm implementarea și să arătăm că sustenabilitatea poate merge mână în mână cu dezvoltarea economică și calitatea vieții”,  a spus Borbely la Conferința internațională a Asociației Române de Salubritate și pentru Management al Deșeurilor (ARSMD).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole