Foarte multe universități din Germania pregătesc viitori specialiști în bioeconomie, mediu, sustenabilitate. Specializările cresc de la an la an, după cum arată portalul biooekonomie.de.
Ce se înțelege prin bioeconomie?
Bioeconomia se referă la producerea și utilizarea resurselor biologice pentru a furniza produse, procese și servicii în toate sectoarele pentru un sistem economic durabil și include toate ramurile economice și activitățile de cercetare care utilizează resursele biologice într-o anumită formă. Variază de la agricultură și silvicultură, pescuit și acvacultură la industria alimentară, produse chimice și farmaceutice până la industria cosmetică, hârtie și industria textilă. Practic, o mare varietate de subiecte și discipline de cercetare se reunesc sub umbrela bioeconomiei.
Cei de la Biooekonomie.de au realizat un studio cu toate disciplinele care se pot studia în universitățile din Germania și au creat trei categorii:
- Cursuri de bioeconomie în sens restrâns
- Cursuri de biotehnologie industrială
- Cursuri de durabilitate, managementul resurselor și socioeconomie.
În privința bioeconomiei, cursurile tratează în mod explicit conceptul de „bioeconomie” și se concentrează pe lanțuri valorice și inovații bazate pe bio. Aici, studenților li se oferă cunoștințele pentru a ajuta la modelarea tranziției către o economie mai bazată pe bio.
Pe de altă parte, biotehnologia este un pilon central al bioeconomiei. Biotehnologia industrială este deosebit de importantă pentru aplicațiile comerciale. Se mai numește și „biotehnologie albă”, deoarece este destinată în special producției chimice. Este vorba despre utilizarea materială a biomasei în toate ramurile industriei și se predă dezvoltarea tehnică a bioproceselor și ingineria bioproceselor pentru producția industrială.
În ceea ce privește cursurile de durabilitate și management al resurselor, programele de studii abordează sustenabilitatea materiilor prime regenerabile și aspectele de mediu ale economiei circulare. Sunt cursuri de „Resurse durabile, tehnologie, mediu” sau „Schimbări climatice, politică, dezvoltare durabilă”.
Detalii, AICI.
Sursa foto: pxhere.com