Un consorțiu industrial condus de compania franceză de biotehnologie Carbios a reușit să demonstreze că economia circulară este posibilă și în industria textilă. Ei au creat un tricou sport alb din textile reciclate enzimatic. Adică o tehnologie ce permite extragerea și separarea fibrelor de poliester și celuloză din deșeuri textile mixte.
Procesul nu doar că recuperează fibrele, dar și elimină coloranții sau finisajele chimice. Aceasta înseamnă că materialele recuperate pot fi utilizate pentru a crea țesături noi, de înaltă calitate, fără a compromite durabilitatea sau estetica produsului final.
În Europa, 7,5 milioane de tone de îmbrăcăminte uzate ajung la gunoi în fiecare an. Un motiv pentru această risipă de resurse este lipsa proceselor de reciclare adecvate.
Cei de la Carbios sunt însă optimiști.
„Poate să arate ca un tricou obișnuit, dar procesul din spatele producției sale este extraordinar”, a declarat Emmanuel Ladent, Managing Director la Carbios. „Reciclarea fibrelor este o capodoperă tehnologică. Datorită colaborării dintre Carbios și toți partenerii din consorțiu, am depășit obstacolele tehnice și am produs primul tricou din lume reciclat enzimatic, realizat în întregime din fibre bio-procesate”.
În consorțiu sunt mai mulți parteneri: producătorul german de articole sportive PUMA, producătorul elvețian de pantofi de alergare On, producătorul francez de echipamente sportive Salomon și producătorul american de îmbrăcăminte pentru exterior Patagonia.
Potrivit Carbios, partenerii consorțiului au ales în mod deliberat un tricou alb simplu, deoarece acesta a demonstrat cel mai convingător puterea tehnologiei care a făcut posibilă producția din deșeuri textile mixte și colorate.
Îmbrăcămintea realizată din material reciclat poate fi reciclată din nou
Producția tricoului se bazează pe un proces enzimatic dezvoltat de Carbios. Poliesterul este descompus în componentele sale de bază folosind enzime și apoi reutilizat pentru a produce poliester reciclat biologic. Potrivit companiei de biotehnologie, articolele de îmbrăcăminte realizate din acestea pot fi folosite din nou ca materii prime, după utilizare.
Partenerii consorțiului au furnizat resturi textile și resturi de producție pentru reciclarea fibrelor. Potrivit Carbios, așa-numitele deșeuri textile erau materiale foarte greu de reciclat folosind procese convenționale de reciclare – inclusiv țesături mixte din bumbac și elastan, dar și textile vopsite.
Reciclarea enzimatică a avut loc la uzina pilot Carbios din Clermont-Ferrand, care a fost deschisă în 2021. Aici, textilele vechi au fost descompuse în monomerii lor originali folosind tehnologia de bioreciclare, apoi au fost repolimerizate, filate în fire și ulterior țesute într-o țesătură nouă. „Acest lucru arată cât de perfect procesul Carbios poate fi integrat în procesele de producție existente”, spune compania. Tricoul sport, confectionat 100% din deseuri textile, indeplineste si standardele de calitate si cerintele de sustenabilitate ale producatorilor de marci reprezentati in consortiul fibre-to-fiber.
„Suntem încântați să facem parte din această descoperire și să stabilim noi standarde pentru reciclarea fiber to fiber”, spune Anne-Laure Descours, șeful departamentului de dezvoltare și aprovizionare de produse la PUMA. „PUMA și-a propus să obțină 100% din poliesterul de care are nevoie din deșeurile textile. Anunțul de astăzi este o etapă importantă pentru atingerea acestui obiectiv și pentru a face întreaga noastră industrie mai circulară. Acum trebuie să continuăm să lucrăm împreună și să ne asigurăm că putem scala această tehnologie pentru a avea cel mai mare impact.”
Carbios construiește în prezent prima fabrică industrială de reciclare enzimatică a PET-urilor din lume în Longlaville, Franța.
Sursa: biooekonomie.de