Asociația Întreprinderilor Mici și Mijlocii din Covasna (ASIMCOV) și SC ABEONA SRL au organizat astăzi, la Incubatorul de Afaceri din Făgăraș, Conferința de lansare a proiectului „Dezvoltarea antreprenoriatului social în mediul rural din regiunile Centru si Nord Vest. Oportunitate de angajare pentru persoanele vulnerabile”.
Cu această ocazie, a fost prezentat scopul proiectului, obiectivele și activitățile lui, informații relevante referitoare la grupul-țintă, respectiv metoda de recrutare și înregistrare a grupului-țintă si aspecte legate de organizarea concursurilor de planuri de afaceri în vederea finanțării a 34 de întreprinderi sociale/întreprinderi sociale de inserție.
Proiectul are o durată de 30 de luni și este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Educație si Ocupare 2021-2027, Axa prioritară 4: Antreprenoriat și Economie socială, Obiectiv specific: ESO4.1 – Îmbunătățirea accesului la piața muncii și măsuri de activare pentru toate persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă, în special pentru tineri, îndeosebi prin implementarea Garanției pentru tineret, pentru șomerii de lungă durată și grupurile defavorizate de pe piața muncii și pentru persoanele inactive, precum și prin promovarea desfășurării de activități independente și a economiei sociale.
Grupul țintă al proiectului este format dintr-un număr de 135 persoane care doresc să înființeze întreprinderi sociale în mediul rural în regiunea Centru si Nord-Vest:
- persoane aflate în căutarea unui loc de muncă (nu este în situația de a ocupa un loc de muncă/nu este angajată/nu are raporturi de serviciu),
- tineri cu vârsta de peste 30 ani,
- șomeri,
- șomeri de lungă durată,
- persoane din grupuri dezavantajate pe piața muncii,
- persoane inactive cu domiciliul în regiunea Centru si Nord-Vest.
Rezultatele previzionate/indicatorii prestabiliti constau în:
- Minim 135 de persoane înregistrate în Grupul Țintă- din care minim 41 din grup vulnerabil din mediul rural si minim 21 persoane de etnie romă
- Minim 122 de persoane certificate – Participare la cursul de formare profesională specifică antreprenoriatului social
- Minim 34 firme nou create (Structuri de Economie Socială în mediul rural), din care: Minim 3 planuri de afaceri finanțate cu activitate in domeniul dezvoltarii durabile și Minim 136 de noi locuri de muncă dezvoltate in cadrul celor 34 de întreprinderi sociale sprijinite prin schema de minimis, din care 41 apartin grupului vulnerabil.
Valoarea totală a proiectului este de 14.887.645,60 lei, din care 14.745.718,60 lei valoare eligibilă nerambursabilă din FES+ . Perioada de implementare a proiectului: 30 luni, respectiv 01.08.2024 –31.01.2027.
Printre cei prezenți la eveniment s-au numărat manageri de firme, primari de localități din Țara Făgărașului, experți în dezvoltare durabilă.
La Conferință au luat cuvântul, printre alții, city managerul din Făgăraș, Lucian Mija, Lajos Vajda, directorul Incubatorului de Afaceri din Sfantu Gheorghe și director executiv & coordonator proiecte ASIMCOV, Sorin Bibicioiu, administrator S.C. Abeona S.R.L. și Bagoly Miklos Levente – președinte ASIMCOV.