Ca succesor al binecunoscutei finanțări pentru cercetare ERA-NET a UE, actualul cadru de cercetare Orizont Europa include așa-numitele parteneriate public-public. Un parteneriat de acest tip relevant pentru cercetarea în bioeconomie a început în ianuarie 2024: „Laboratoarele vii de agroecologie și infrastructurile de cercetare – AGROECOLOGIE”.
Peste 70 de factori de decizie naționali și regionali, furnizori de finanțare și instituții de cercetare din 26 de țări europene s-au reunit în această inițiativă. Un buget total de 300 de milioane de euro este disponibil pentru până la zece ani. Din Germania, Ministerul Federal al Educației și Cercetării (BMBF) și Ministerul Federal al Alimentației și Agriculturii (BMEL) susțin parteneriatul. Apelul național de propuneri a început săptămâna trecută; termenul limită pentru depunerea schițelor de idei este 26 aprilie 2024 .
Scopul parteneriatului este de a duce tranziția agriculturii către o mai mare durabilitate, reziliență, protecție pentru mediu și climă, rezumate în general sub termenul agroecologie. Parteneriatul se bazează pe o abordare științifică interdisciplinară din partea factorilor implicați din științe agricole, de mediu și sociale.
Ce este agroecologia?
Agroecologia este o abordare de sistem bazată pe cunoștințe, care are un impact asupra întregii game de practici agricole: de la rasele și soiurile utilizate până la practicile agricole legate de managementul solului, controlul dăunătorilor și strategii pentru creșterea diversității culturilor și gestionarea biodiversității.
De asemenea, înseamnă o transformare profundă a lanțurilor valorice agricole și dezvoltarea unor modele de afaceri corecte pentru a sprijini aceste noi practici și a oferi oportunități de piață și venituri decente fermierilor și alimente la prețuri accesibile consumatorilor. În același timp, agroecologia ar trebui să aducă o contribuție semnificativă la reducerea încălzirii globale și adaptarea la schimbările climatice, protejarea diversității biologice și a ecosistemelor și la consolidarea durabilității și rezilienței sistemelor agricole și de utilizare a terenurilor.
Patru teme generale și două puncte focale
BMBF intenționează să consolideze implementarea Strategiei Naționale de Bioeconomie în context internațional prin sprijinirea proiectelor colaborative de cercetare și dezvoltare cu participarea partenerilor de colaborare străini. Sunt sprijinite proiectele de cercetare, dezvoltare și inovare (proiecte C&D&I) care sunt selectate printr-un concurs.
Proiectele de cercetare finanțate trebuie să ia în considerare următoarele teme generale cheie:
- Creșterea rezistenței agroecosistemelor,
- Închiderea fluxurilor de nutrienți și energie,
- Îmbunătățirea eficienței utilizării resurselor
- Promovarea biodiversităţii agricole.
Pentru a lua în considerare diversitatea aspectelor de mediu și socio-economice implicate și pentru a lua în considerare consecințele lor sociale și ecologice, este necesară o abordare holistică, integrată.
Proiectele ar trebui să se bazeze pe o abordare multidisciplinară și integrată, cu o perspectivă multi-actor, pentru a permite proiectarea, coevaluarea și coimplementarea inovațiilor de către toți actorii relevanți.
Sunt eligibile să aplice universitățile, instituțiile de cercetare nonuniversitare, instituțiile de stat și federale cu sarcini de cercetare, precum și companiile comerciale, în special întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri). Durata proiectelor care urmează să fie finanțate este de obicei de până la trei ani.
Sursa: biooekonomie.de