Atelierele BioRural: idei și bune practici în Lituania

Articole similare

Universitatea Vytautas Magnus din Lituania a organizat, în noiembrie și decembrie 2023, trei ateliere de lucru, cu focus pe câteva sectoare principale: acvacultură, agricultură (și silvicultură), producție alimentară și bioproduse. Evenimentul a avut loc în cadrul proiectului BioRural, proiect ce urmărește să promoveze soluțiile bio-bazate la scară mică, disponibile în prezent, în vederea consolidării bioeconomiei în zonele rurale europene.

Acvacultura, în atenție

Primul workshop lituanian despre Soluții inovatoare bazate pe bio în acvacultură, a reunit profesioniști, practicieni și oameni de știință din domeniu. Participanții au fost împărțiți în grupuri mici, fiecare având sarcina de a descrie sistemul liniar al unei materii prime acvatice biologice alese și de a reproiecta sistemul de acvacultură prin încorporarea principiilor economiei circulare. Atelierul s-a concentrat pe mai multe cazuri de soluții biobazate:

  • Gestionarea și utilizarea nămolului de acvacultură în iazuri deschise și sisteme închise
  • Utilizarea containerelor reutilizabile în sistemele de acvacultură de crap la scară mică
  • Proiectarea produselor din pește
  • Dezvoltarea bioenergiei în întreprinderile de acvacultură

Primul atelier lituanian s-a încheiat cu prezentările de grup, în care echipele participanților au avut ocazia să își prezinte ideile și practicile inovatoare generate în timpul atelierului, subliniind importanța economiei circulare în sectorul acvaculturii din Lituania.

Circularitatea în agricultură și silvicultură

Cel de-al doilea workshop, desfășurat pe 30 noiembrie, s-a axat pe examinarea soluțiilor inovatoare bazate pe bio în sectoarele agriculturii și silviculturii. Reunind fermieri, oameni de afaceri, consultanți, oameni de știință și studenți în domeniu, scopul principal al acestui atelier a fost de a iniția conversații și de a stimula participanții să gândească alternativ, într-un mod mai circular. Participanții au fost împărțiți în cinci grupuri, unde au trebuit să prezinte sistemul liniar al unei materii prime agricole și forestiere alese și să îl reproiecteze apoi, prin aplicarea principiilor economiei circulare. Atelierul s-a concentrat pe soluții inovatoare pentru reîmpădurire, plantare și creșterea răsadurilor forestiere; utilizarea deșeurilor în creșterea păsărilor; aplicarea tehnologiilor digitale în cultivarea sfeclei de zahăr.

Producția alimentară și bioproduse

Pe 7 decembrie a avut loc cel de-al treilea atelier național, concentrat de această dată pe producția de alimente și bioproduse în Lituania și adunând mai mulți factori interesați din medii diverse, de la fermieri până la reprezentanți ai grupurilor locale de activitate și factori de decizie. În mod similar cu evenimentele anterioare, toți participanții au fost împărțiți în grupuri, fiecare având sarcina de a descrie exemplul de sistem liniar în procesarea alimentelor prin încorporarea principiilor economiei circulare. Principalul accent al celui de-al treilea workshop a fost pus pe următoarele subiecte: proiectarea produselor alimentare, dezvoltarea e-biobusiness în procesarea alimentelor și crearea de bioproduse alimentare cu valoare adăugată ridicată.

Sursa și detalii: BioRural

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole