Cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă (ODD). 2: Foamete „Zero”

Articole similare

Cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă (ODD) sau Obiectivele Globale, asumate de țara noastră alături de cele 193 de state membre ONU în septembrie 2015, acoperă o gamă largă de tematici care promovează acțiunea globală în trei arii de dezvoltare durabilă principale: economie, societate și mediu.

Cele 17 ODD-uri se adresează în egală măsură atât statelor și regiunilor subdezvoltate, cât și celor dezvoltate.  Astfel, până în 2030, statele lumii s-au angajat să elimine sărăcia și foametea, să combată inegalitățile și injustiția și să adopte măsuri active privind protecția mediului înconjurător. 

Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României explică pe larg fiecare obiectiv în parte.

Le prezentăm și noi, pe rând.

Obiectivul 2: Foamete „Zero”

Până în 2022, aproximativ 735 de milioane de oameni – sau 9,2% din populația lumii – s-au aflat într-o stare de foame cronică – o creștere uluitoare față de 2019. Aceste date subliniază gravitatea situației, dezvăluind o criză în creștere, arată ONU.

Eradicarea foametei, asigurarea securității alimentare, îmbunătățirea nutriției și promovarea unei agriculturi durabile.

Agricultura este importantă pentru întreaga societate. Dacă dorim o societate mai sănătoasă, trebuie să ajungem la o agricultură sustenabilă. România deţine locul al şaselea în Europa din perspectiva dimensiunii terenurilor agricole. Pentru această ţară este o prioritate eficienţa agricolă şi limitarea deşeurilor alimentare. Agenda 2030 ţinteşte eradicarea foametei şi securitatea alimentară prin creşterea productivităţii agricole şi prin reducerea deşeurilor alimentare.

De ce sunt atât de mulți oameni flămânzi?

În mod șocant, lumea a revenit la niveluri de foamete nemaivăzute din 2005, iar prețurile alimentelor rămân mai ridicate în mai multe țări decât în ​​perioada 2015-2019. Alături de conflicte, șocurile climatice și creșterea costului vieții, insecuritatea civilă și scăderea producției de alimente au contribuit toate la deficitul de alimente și la prețurile ridicate la alimente.

Investițiile în sectorul agricol sunt esențiale pentru reducerea foametei și a sărăciei, îmbunătățirea securității alimentare, crearea de locuri de muncă și consolidarea rezistenței la dezastre și șocuri, se mai arată pe site-ul Națiunilor Unite.

Țintele:

  • Până în 2030, eradicarea foametei și asigurarea accesului tuturor, în special al celor săraci și în situații vulnerabile, inclusiv sugari, la produse alimentare sigure, nutritive și suficiente pe tot parcursul anului.
  • Până în 2030, eradicarea tuturor formelor de malnutriție, inclusiv atingerea până în 2025 a țintelor convenite la nivel internațional cu privire la greutatea și talia joasă la copiii sub vârsta de 5 ani, și abordarea necesităților nutriționale ale adolescentelor, femeilor însărcinate și celor care alăptează, cât și a persoanelor în vârstă.
  • Până în 2030, dublarea productivității agricole și veniturilor micilor producători agricoli, în special femei, populațiile indigene, fermieri, păstori și pescari, inclusiv prin accesul sigur și egal la terenuri, alte resurse și factori de producție, cunoștințe, servicii financiare, piețe și oportunități pentru crearea valorii adăugate și angajarea în activități non-agricole.
  • Până în 2030, asigurarea unor sisteme de producție alimentară durabile și implementarea unor practici agricole reziliente, care sporesc productivitatea și producția, contribuie la menținerea ecosistemelor, consolidează capacitățile de adaptare la schimbări climatice, condiții meteorologice extreme, secetă, inundații și alte dezastre și care îmbunătățesc în mod progresiv calitatea terenurilor și solului
  • Până în 2020, menținerea diversității genetice a semințelor, plantelor cultivate și animalelor de fermă și domestice și a speciilor lor sălbatice înrudite, inclusiv prin bănci de semințe și plante gestionate corect și diversificate la nivel național, regional și internațional, precum și promovarea accesului și un schimb corect și echitabil al beneficiilor care rezultă din utilizarea resurselor genetice și cunoștințelor tradiționale asociate, conform acordurilor internaționale.

    Obiectivul 1, AICI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole