Reziduurile din agricultură și producția alimentară servesc din ce în ce mai mult ca sursă de materii prime pentru noi produse bio-bazate și durabile și pot contribui astfel la o bioeconomie circulară. Cercetătorii de la Hanovra au demonstrat că se pot utiliza cojile de sparanghel pentru producerea de bioplastice.
În cadrul proiectului de cercetare SpaPlast, o echipă de la Institutul pentru Bioplastice și Biocompozite de la Universitatea din Hanovra a creat condițiile tehnice pentru prelucrarea cojilor de sparanghel în diferite produse. În acest scop, cojile de sparanghel au fost uscate, tocate și, în final, introduse în procesele obișnuite de prelucrare a plasticului. Acest lucru a arătat că noul „bioplastic” este deosebit de potrivit pentru materiale de umplutură și materiale compozite și poate înlocui materia primă folosită frecvent – lemnul.
El este utilizabil pentru așa-numitele compozite lemn-plastic (WPC), care se folosesc în principal în sectorul construcțiilor – de exemplu ca acoperiri de podea și pardoseli – și în industria auto.
Proiectul SpaPlast a fost finanțat din februarie 2022 până în aprilie 2023 de către Ministerul Alimentației, Agriculturii și Protecției Consumatorului din Saxonia Inferioară folosind fonduri din pachetul de măsuri Stadt.Land.FUTURE.

Potențial mare de piață în Europa
Numai segmentul de piață WPC are un volum anual de piață de aproximativ 260.000 de tone în Europa. Cererea de materii prime pe bază de bio este în continuă creștere – dar, dacă este posibil, acestea nu ar trebui să fie produse în competiție cu producția de alimente și furaje. De aceea, există un interes deosebit pentru materialele reziduale, cum ar fi deșeurile verzi, reziduurile de cultură, zațul de cafea, cojile de nuci și acum și cojile de sparanghel.
Sursa: Bioekonomie.de