„Satul sustenabil. Comunități sustenabile” – o conferință despre tranziția spre economia circulară

Un eveniment organizat de Clusterul Green Energy din Sfântu Gheorghe cu sprijinul Departamentului pentru Dezvoltare durabilă din Guvernul României

Articole similare

Departamentul pentru Dezvoltare durabilă din Guvernul României și Clusterul Green Energy din Sfântu Gheorghe organizează, timp de două zile, la Brașov, Conferința „Satul sustenabil. Comunități sustenabile”. Sunt aduse în discuție obiectivele dezvoltării durabile, economia circulară și modelul satelor, axat pe consumul cumpătat al resurselor, cu deșeuri minime.

În prima zi a evenimentului au vorbit despre modele de succes și economie circulară, printre alții:

  • Laszlo Borbely, coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare durabilă,
  • Dr. Gabriela Drăgan (vicepreședinte al Consiliului Consultativ de Dezvoltare Durabilă, Guvernul României și membru în Consiliul Științific Consultativ al Institutului European din România),
  • Dr. Carmen Păuna (Institutul de Prognoză Economică, Academia Română),
  • Tiberiu Chirilaș (primarul comunei Vama Buzăului),
  • Mihai Pascu (președintele Agenției de Dezvoltare Durabilă Brașov)
  • Dragoș David (Agenția Metropolitană Brașov).

Din Republica Moldova au fost prezenți președintele Alianței Asociațiilor de Băștinași, Leonid Boaghi, și Viaceslav Guțuțui (Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare – Moldova).

Evenimentul a fost moderat de Dorian Lungu (Gastro Local) și Vajda Lajos (președintele Clusterului Green Energy).

„Putem face mai mult”

Coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare durabilă, Laszlo Borbely, a vorbit atât despre necesitatea unei strategii naționale de bioeconomie, cât și de conștientizarea, la nivelul societății, a ideii de a „face mai mult”.

Organizatorii acestui eveniment, Clusterul Green Energy, sunt oameni devotați unei idei de bază: Cum să ne facem viața mai bună? Ei au crescut an de an datorită parteneriatelor. Oameni din diferite domenii care au foarte multe în comun. Este ceea ce văd aici, la această conferință și la acest gen de evenimente. Vin oameni cu plăcere, dar și cu idei și energie pozitivă.

Noi, la departament, încercăm să pornim o mișcare la nivel social, să fin un catalizator, pentru că mereu există idei noi și proiecte noi. Trebuie să aducem în conștiința publică faptul că fiecare putem face mai mult. Să aducem oameni și entități unii lângă alții. Să avem o viziune holistică. Este nevoie și de o strategie națională pe bioeconomie”, a spus Laszlo Borbely.

La rândul său, dr. Gabriela Drăgan a vorbit despre necesitatea trecerii de la economie lineară la economie circulară. „Satele funcționează într-o realitate fără deșeuri. Este ceea ce trebuie să învățăm la nivel național, european, global. Modelul satelor trebuie preluat”, a spus ea.

Participanții din Republica Moldova, țară cu care au fost deschise negocierile pentru aderare la Uniunea Europeană, au spus că vor să preia orice model de succes din România și că sunt deschiși la parteneriate.

Conferința „Satul sustenabil. Comunități sustenabile” abordează provocările legate de tranziția către economii durabile în context local, social și cultural. Prin exemple concrete din România și din Republica Moldova, evenimentul evidențiază legătura strânsă între bioeconomie și economia circulară; facilitând parteneriatele și colaborările între diverse instituții și organizații, promovând astfel dezvoltarea unor comunități mai sustenabile și mai reziliente.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole