O delegație de oameni de afaceri și reprezentanți ai mai multor clustere din România, condusă de Vajda Lajos, președintele Clusterului Green Energy din Sfântu Gheorghe, a participat, între 31 ianuarie și 4 februarie, la Chișinău, la o serie de evenimente, întâlniri bilaterale și conferințe cu structuri similare din Republica Moldova.
Delegația din România a participat, pe 1 februarie, la Digital Park, la conferința Misiunii Comerciale a Programului P2GreenEst, proiect finanțat de Uniunea Europeană prin programul COSME. Tema Conferinței a fost „Achiziții publice în domeniul economiei circulare în Republica Moldova – oportunități pentru sectoarele eficiență energetică, managementul apelor și deșeurilor”.
În calitate de partener în programul P2GreenEst, președintele Green Energy a vorbit atât despre necesitatea întăririi legăturilor dintre clustere, cât și despre provocările momentului și gândirea „verde”.
„În cadrul clusterelor vorbim despre cercetare, despre inovare, educație sau business. Este foarte importantă gândirea verde, este importantă bioeconomia, economia circulară. Sunt noțiuni noi, pe care și noi acum le învățăm și pe care încercăm să le aplicăm în firmele noastre și în societate, în ansamblu”, a spus Vajda Lajos.
Printre cei care au susținut prezentări au fost consultanți, experți, reprezentanți ai administrației publice locale, ai Guvernului, ai Camerei de Comerț și Industrie Moldova.
Prezentarea Proiectului P2GreenEST a fost făcută de Cristina Casian, coordonator de proiect, Éa eco-enterprises, Franța.
„Am decis să organizăm aceste Misiuni internaționale pentru că, pentru o întreprindere europeană, accesul la o piață nouă este complicat. Este esențial să întâlnească parteneri locali, publici sau privați, să concretizeze proiecte. În noiembrie am organizat o misiune în Serbia și azi suntem la Chișinău. au venit și câteva întreprinderi din Franța – din zona managementului deșeurilor, de exemplu – dar și din România. Suntem aici să vă ghidăm, să aducem suport tehnic, cultural sau administrativ, dacă e nevoie. Am dezvoltat și un serviciu care ghidează oportunitățile de achiziții publice din țările vizate, printr-un singur click. Avem un help desk pentru Moldova, care îi poate sprijini pe cei interesați”, a explicat Cristina Casian. Evenimentul de încheiere a proiectului va avea loc la Brașov și va fi găzduit de Clusterul Green Energy.
Nu a lipsit reprezentantul Ucrainei, specialist în achiziții publice și nici cel al USAID.
La Conferință s-a discutat și despre Programul Horizon, mai exact despre Oficiul Național Orizont Europa.
„Scopul principal al acestui program este de a promova participarea Republicii Moldova la Horizon și de a facilita cooperarea dintre diverși parteneri. Oferim asistență, training, informare în dezvoltarea proiectelor, cu focus pe dezvoltare durabilă. Există programe speciale pentru clustere, de exemplu, din domeniul Climă, Energie și Mobilitate. Există Apelul Innovation Fond care oferă până la 4 miliarde de euro pentru proiecte din diverse sectoare, inclusiv decarbonizare sau producere de tehnologie curată”, a explicat Oxana Paladiciuc.
Reprezentantul Primăriei Chișinău a vorbit despre achizițiile publice din domeniul eficienței energetice, precum și despre nevoia de parteneriate în diverse alte domenii.
În cadrul Conferinței a avut loc și prezentarea delegației din România.
Misiunea delegație române este cu atât mai importantă cu cât ea a avut loc într-un context marcat de începutul drumului spre integrarea europeană a Republicii Moldova. Membrii delegației au fost atât oameni de afaceri, cât și parteneri sau manageri de proiect în diferite clustere.
Iată și componența delegației din România:
- Bagoly Miklos, antreprenor, managerul firmei Mondoimpex și președinte al Clusterului Regional Pro Wood – care are ca obiectiv crearea unui parteneriat pentru susţinerea întreprinderilor din domeniul exploatării forestiere, din industria semifabricatelor din lemn şi industria mobilei din Regiunea Centru.
- Bartha Sandor, managerul firmei ERPÉK IND și vicepreședinte al Clusterului Green Energy – fondat cu scopul de a crește interesul pentru producerea și utilizarea biomasei, cea mai importantă sursă de energie regenerabilă din România.
- Mirela Bogyo, manager Cluster Transylvania Textile and Fashion.
- Maria Gaspar, manager al firmei Covimm Consulting SRL și al Clusterului AgroFood.
- Tanko Zoltan, managerul firmei de consultanță Draupnir SRL din Târgu Mureș.
Vizita la Chișinău a durat mai multe zile, timp în care delegația din România a avut o serie de întâlniri bilaterale cu reprezentanți ai Camerei de Comerț și Industrie din Republica Moldova, ai Primăriei Chișinău, ai Alianței Asociațiilor de Băștinași și ai Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare.