Conf. dr. Nastasia Berc, directorul Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare (IBA), a declarat că în România risipa alimentară este într-un trend descrescător. Dr. Berc a fost prezentă la Sfântu Gheorghe, unde a semnat un parteneriat de colaborare cu Asociația Întreprinderilor Mici și Mijlocii Covasna (ASIMCOV). În cadrul discuțiilor despre proiectele derulate de ASIMCOV și clusterele din componența sa, una dintre teme a fost bioeconomia în contextul risipei alimentare.

„IBA a derulat un proiect pe tema risipei alimentare, în urmă cu câțiva ani. au fost mai multe concluzii ale proiectului. Una dintre ele este că la țară, în mediul rural, nu există risipă, totul se refolosește.
O altă concluzie a proiectului a fost un portret-robot al personajului risipitor. Acesta este bărbat, are în jur de 30 de ani, venituri destul de mari, loc de muncă stabil și este un om educat. Vestea bună e că în România risipa e pe un trend descrescător, am ajuns de la 10% la 6%. Poate că printre cauze au fost și pandemia, creșterea prețurilor sau campaniile din media pe această temă”, a subliniar dr. Berc.
Ea a spus că există, totuși, două tipuri de risipă în acest moment: cea de pe lanțurile alimentare (cum ar fi, de exemplu, cocenii de porumb) și cea din zona de alimente gata preparate – restaurante, catering, retail.

„Pentru Comisia Europeană prioritatea este clară – food is first, adică hrana e pe primul loc. Avem nevoie ca toate subprodusele, toate deșeurile să fie reintroduse în sistem. Terenurile arabile se micșorează, pentru a face loc locuințelor, prin urmare e nevoie să valorificăm orice resursă, orice rest, sub diverse forme, fie că vorbim de compost, de ciuperci sau de microorganisme cu proteine, cum sunt drojdiile”, a mai explicat directorul IBA.

Clusterele din Sfântu Gheorghe, concentrate pe bioeconomie
Bioeconomia este și tema mai multor proiecte europene finanțate prin Horizon 2000 și derulate de clusterele din Sfântu Gheorghe partenere ale ASIMCOV – Green Energy, Transylvania Textile & Fashion sau AgroFood Regional Cluster.



Acestea sunt implicate în proiectele CEE2Act, Bio Rural sau RuralBioUp, care au ca temă sustenabilitatea în mediul rural, diseminarea de informații și bune practici în bioeconomie, dezvoltarea de planuri și strategii pentru valorificarea resurselor sau deșeurilor, pregătirea comunităților pentru economia circulară etc.