Un start-up din Germania vrea să creeze lapte din celule procesate în bioreactor

Articole similare

Start-up-ul biotehnologic Senara din Germania vrea să înlocuiască produsele lactate cu unele create din celule și care, spun ei, sunt similare laptelui convențional în ceea ce privește gustul, textura și conținutul nutrițional.

Potrivit site-ului Biookonomie.de, cercetătorii de la Senara vor extrage celule producătoare de lapte din laptele vacilor sănătoase, le vor înmulți în rezervoare de oțel și astfel vor produce lapte care poate reprezenta o alternativă la laptele clasic. Fondatorul și directorul general al companiei, Svenja Dannewitz, spune că obiectivul este să facă industria produselor lactate mai sustenabilă.

Într-un interviu acordat platformei biooekonomie.de, Svenja Dannewitz spune că „ideea a apărut dintr-o nevoie profundă de a aduce schimbări durabile în industria produselor lactate. La Senara, credem în puterea inovației de a remodela relația noastră cu alimentele, luând în considerare în același timp bunăstarea planetei noastre. Ne bazăm și pe experiențe personale: Copiii mei suferă de intoleranță la lapte. Așa că am învățat direct cât de devastatoare poate fi lipsa de opțiuni nutritive. Senara, care înseamnă „aducător de lumină”, este răspunsul nostru la aceste provocări”.

„Misiunea noastră este să creăm o lume în care consumul de produse lactate să nu aibă un impact negativ asupra planetei noastre. Etica și sustenabilitatea sunt așadar în centrul producției noastre. Spre deosebire de agricultura tradițională a produselor lactate, metoda noastră de a produce lapte din celule este o dovadă a practicilor prietenoase cu animalele și cu mediul. Prin eliminarea agriculturii consumatoare de resurse, reducem eficient emisiile de gaze cu efect de seră și abordăm preocupările legate de bunăstarea animalelor. Această etică și sustenabilitatea sunt parte integrantă a misiunii noastre, care își propune să redefinim modul în care gândim producția și consumul de alimente”.

Cum se derulează procesul? „Luăm celulele care produc lapte din laptele vacilor, de exemplu. Aceste celule sunt pregătite și plasate într-un bioreactor. Bioreactoarele sunt instrumente binecunoscute în producția de alimente, de exemplu în fabricarea berii. În bioreactor, celulele sunt într-un mediu în care se simt confortabil și în care pot produce lapte. Nu mai fac acest lucru în interiorul corpului unui animal, ci în afara acestuia. În acest fel, contribuim la o producție de lapte mai durabilă, fără impactul climatic asociat și, pe termen lung, dăm posibilitatea fermelor și mai mici, cu puține animale, să producă lapte eficient și cu un venit bun”.

„Abordarea noastră inovatoare este de a imita procesul natural de producție a laptelui în celule. Aceste celule sunt sursa laptelui normal al animalului, așa că, cu ajutorul lor, putem crea un produs lactat bioidentic, produs în condiții de igienă. Elementele cheie includ medii de cultură celulară optimizate, tehnologia bioreactorului și tehnici speciale de cultivare a celulelor, care împreună permit producția eficientă de lapte integral. Pe măsură ce peisajul alimentar continuă să evolueze, laptele nostru pe bază de celule deschide un potențial semnificativ de piață. În timp ce alternativele de lapte pe bază de plante câștigă teren, rămân anumite limitări în ceea ce privește gustul, textura și paritatea nutrițională cu laptele de vacă.
Oferta noastră reduce acest decalaj și oferă un produs versatil care înlocuiește fără probleme produsele lactate tradiționale într-o gamă largă de aplicații. Controlul atent al variabilelor, cum ar fi conținutul de grăsimi, vitamine și proteine, ne permite să dezvoltăm variații de lapte adaptate nevoilor individuale de sănătate și preferințelor consumatorilor”, mai explică Svenja Dannewitz.

Continuare: AICI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole