Bioeconomia, un model economic

Prin HORIZON EUROPE (2021-2027) sunt alocate pentru proiecte care privesc alimentația și resursele naturale, inclusiv bioeconomia, 10 miliarde de euro.

Articole similare

Bioeconomiei este un model economic care utilizează resurse biologice regenerabile pentru a produce alimente, materiale, energie și servicii. O abordare durabilă care urmărește reducerea dependenței de combustibilii fosili și a impactului asupra mediului.

Bioeconomia cuprinde sectoare precum agricultura, silvicultură, pescuitul, biotehnologia și industria alimentară.

UE este preocupată de promovarea conceptelor și soluțiilor bioeconomice, astfel încât în februarie 2012 adoptă o primă variantă a unei Strategii de bioeconomie. Cinci ani mai târziu, în noiembrie 2017, este lansat manifestul părților interesate din bioeconomie , oferind îndrumări regiunilor și țărilor UE care își dezvoltă propriile strategii, precum și UE în ansamblu.

În ianuarie 2018, strategia UE este revizuită pentru a sprijini mai bine Obiectivele de dezvoltare durabilă (ODD) pentru 2030.

Strategia pentru bioeconomia UE are 5 obiective strategice

Strategia va accelera implementarea unei bioeconomii europene durabile. Aceasta are 5 obiective:

  • Asigurarea securității alimentare și nutriționale.
  • Gestionarea resurselor naturale în mod durabil.
  • Reducerea dependenței de resursele neregenerabile, nesustenabile.
  • Limitarea schimbărilor climatice și adaptarea la acestea.
  • Consolidarea competitivității europene și crearea de locuri de muncă.

Prin programul HORIZON 2020 (2014-2020), UE a finanțat proiecte de inovare legate și de bioeconomie în valoare de 3,85 miliarde de euro. Prin programul HORIZON EUROPE (2021-2027) sunt alocate pentru proiecte care privesc alimentația și resursele naturale, inclusiv bioeconomia, 10 miliarde de euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole