Parlamentul European și Consiliul UE au ajuns ieri la un acord provizoriu cu privire la noi măsuri de prevenire și reducere a risipei alimentare și de textile în întreaga UE, informează un comunicat al PE.
Negociatorii au convenit să introducă obiective obligatorii de reducere a risipei alimentare care să fie îndeplinite la nivel național până la 31 decembrie 2030: 10% în prelucrarea și fabricarea alimentelor și 30 % pe cap de locuitor în comerțul cu amănuntul, restaurante, servicii alimentare și gospodării.
Aceste obiective vor fi calculate în comparație cu cantitatea generată ca medie anuală între 2021 și 2023. În urma solicitării Parlamentului, țările UE ar trebui să ia măsuri pentru a se asigura că operatorii economici care au un rol semnificativ în prevenirea și generarea deșeurilor alimentare (care urmează să fie identificați în fiecare țară) facilitează donarea alimentelor nevândute care sunt sigure pentru consumul uman.
Producătorii vor acoperi costurile pentru colectarea, sortarea și reciclarea deșeurilor textile
În conformitate cu acordul, țările UE vor trebui să instituie sisteme de responsabilitate a producătorilor (EPR), prin care producătorii care pun textile la dispoziție într-o țară a UE vor trebui să acopere costurile de colectare, sortare și reciclare a acestora, la 30 de luni de la intrarea în vigoare a directivei. Aceste dispoziții s-ar aplica tuturor producătorilor, inclusiv celor care utilizează instrumente de comerț electronic și indiferent dacă sunt stabiliți într-o țară UE sau în afara UE. Microîntreprinderile vor trebui să se conformeze cerințelor EPR 12 luni mai târziu.
Noile norme vor acoperi produse precum îmbrăcăminte și accesorii, încălțăminte, pături, lenjerie de pat și de bucătărie, perdele, pălării. La inițiativa Parlamentului, țările UE pot, de asemenea, să instituie sisteme EPR pentru producătorii de saltele.
Negociatorii au convenit, de asemenea, că statele membre ar trebui să abordeze fenomenul de fast fashion atunci când stabilesc contribuțiile financiare la sistemele EPR.
„În timpul rundei finale de negocieri, Parlamentul a reușit să asigure dispoziții care să garanteze că deșeurile alimentare și textile ca parte a deșeurilor municipale vor fi reduse în continuare. Am reușit să asigurăm dispoziții fezabile și realiste pentru ca statele membre să pună în aplicare politici de reducere a deșeurilor alimentare și am reușit să ne asigurăm că sectorul agricol nu va fi afectat negativ. De asemenea, am stabilit cadrul juridic pentru a ne asigura că producătorii contribuie la colectarea separată eficientă a textilelor pe care le produc. Am reușit să reducem sarcina administrativă atât pentru statele membre, cât și pentru operatorii economici”, a declarat raportorul Anna Zalewska (Parlamentul European).
Sursa: consilium.europa.eu, caleaeuropeana.ro