Guvernul a decis înființarea Centrului de excelență pentru administrația publică în domeniul dezvoltării durabile (CExDD), aflat în subordinea Executivului și sub coordonarea Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă. Așa cum se știe, Departamentul este coordonat de Laszlo Borbely.
Înființarea noii instituții este argumentată prin faptul că Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, din cadrul Aparatului de Lucru al Guvernului României, este responsabil de îndeplinirea țintei 415 aferente Reformei 2B din cadrul Componentei C14 „Buna guvernanță” a Programului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), respectiv calificarea a 2.000 de funcționari publici în îndeplinirea funcției de ”experți în dezvoltare durabilă” în instituțiile publice de la nivel central și local.
Potrivit Expunerii de motive de pe site-ul Guvernului, înființarea CExDD de excelență pentru administrația publică în domeniul dezvoltării durabile va sprijini implementarea Strategiei Naționale pentru Dezvoltarea Durabilă a României 2030 (HG 877/2018), precum și întreaga abordare guvernamentală pentru elaborarea de politici coerente și transformatoare, dar și o integrare profundă a obiectivelor de dezvoltare durabilă (ODD) în politicile și instrumentele orizontale, printr-o reglementare mai coordonată la nivel central, regional și local.
Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă asigură coordonarea activităților de implementare a Strategiei Naționale pentru Dezvoltarea Durabilă a României 2030 și de monitorizare a implementării strategiei pe baza indicatorilor naționali de dezvoltare durabilă, prin formularea de propuneri de ajustare a obiectivelor-ţintă pe plan naţional și a termenelor de realizare, precum și prin identificarea de noi indicatori necesari în funcție atât de situația reală, cât și de facto constatată de prevederile directivelor Uniunii Europene în materie, adoptate pe parcurs.
Înființarea CExDD este aliniată la Comunicarea Comisiei Europene privind consolidarea spațiului administrativ european (ComPAct), inițiativă care subliniază accentul pus de UE pe modernizarea administrației publice și consolidarea colaborării transnaționale pentru abordarea provocărilor comune.

Provocările României legate de creșterea inflației, sustenabilitatea financiară și productivitatea scăzută în comparație cu media OCDE evidențiază nevoia de îmbunătățiri strategice, inclusiv integrarea obiectivelor de dezvoltare durabilă în politici și strategii pentru o creștere economică durabilă. CExDD își propune să abordeze aceste provocări prin alinierea eforturilor de dezvoltare durabilă cu reforme economice mai ample. Prin promovarea modelelor de creștere incluzivă și a practicilor durabile, CExDD va ajuta la construirea unei economii rezistente care să fie pregătită să facă față provocărilor viitoare, asigurând în același timp o creștere echitabilă.
Într-un context internațional în care dezvoltarea durabilă este imperativă, România trebuie să pivoteze către o abordare mai incluzivă și mai participativă în procesul de elaborare a politicilor. Implicarea mediului privat, a societății civile și a autorităților centrale și locale nu este doar benefică, ci și crucială pentru eliminarea decalajelor dintre formularea politicilor și punerea lor în practică.
CExDD se va înființa și va funcționa ca instituție publică de interes național, cu personalitate juridică, în subordinea Guvernului și în coordonarea Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă conform celor menționate în PNRR. Acesta va sprijini inovația în sectorul public, formarea și cultivarea în administrația publică a unei mentalități orientate către viitor.

Cele 17 ODD incluse în Agenda 2030 și transpuse în Strategia Națională pentru Dezvoltarea Durabilă a României 2030 au nevoie de o administrație publică eficientă pentru a fi implementate cu succes. Aplicarea Strategiei este o provocare pentru sistemul public, în termeni de importanță și urgență. Toate ODD, cu țintele și indicatorii aferenți, implică furnizarea de bunuri publice sau implementarea de politici publice și, prin urmare, depind de un serviciu public competent. Planul de acțiune aferent Strategiei stabilește responsabilități clare pentru administrația publică în ceea ce privește atingerea ODD. În acest context, administrația publică reprezintă interfața necesară între viziunea politică și transformarea în realitate a ODD până în 2030. CExDD va sprijini administrația publică pentru alinierea politicilor și deciziilor publice la ODD.
CExDD se va înființa pe pilonii de cercetare, educație și dialog despre dezvoltarea durabilă, în sprijinul politicilor publice de dezvoltare durabilă, cu accent pe perspectiva și oportunitățile transformării digitale, și va asigura sprijin științific celorlalte componente vizate de investițiile aferente reformei 2 a PNRR. CExDD va deservi în primul rând sectorul public, va fi un hub de consultanță de specialitate care sprijină activitatea administrativă și legislativă. Ambiția este de a înființa unul dintre cele mai competitive hub-uri de știință și dialog despre dezvoltarea durabilă, în corelație cu responsabilitățile administrației publice și de a exercita leadership regional european în acest domeniu.
CExDD va crea premisele absorbției și generării de excelență științifică fundamentală şi aplicată, în circuitul public național și european. CExDD de excelență se va afla la intersecția dintre nevoile și capacitățile factorilor de decizie din administrația publică, la nivel central și local, și cunoștințele, expertiza și resursele partenerilor din mediul științific/universitar/academic, prin stimularea cercetării aplicate și analizelor interdisciplinare şi multisectoriale la înalte standarde.
Pentru orice inițiativă publică, îndeosebi pentru actele legislative, este nevoie de studii, evaluări, seturi de date și alte informații relevante care pot fi generate punând în comun expertiza științifică de cercetare-dezvoltare-inovare și de la nivel universitar şi academic. Aceste argumente generate în mod științific vor fi la dispoziția decidenților, astfel încât să fundamenteze procesul legislativ și deciziile de politici publice în domeniul dezvoltării durabile.
Modelul de operare propus pentru CExDD include 50 de posturi de personal (echivalent normă întreagă) și un Consiliu Științific cu maximum șapte membri. Un Comitet director, format din președintele și vicepreședintele Consiliului științific, directorul general, directorul general adjunct și directorul științific CExDD, va sprijini conducerea CExDD. CExDD are în structură departamente, servicii, compartimente, laboratoare și alte structuri organizatorice necesare realizării obiectului său de activitate.
CExDD de excelență va furniza rezultate științifice (prin intermediul studiilor, analizelor, cercetărilor etc.) pentru fundamentarea deciziilor de politică publică in dezvoltarea durabila. Este vorba de cercetare fundamentală şi aplicată pe baza nevoilor sectorului public în sprijinul deciziilor care să conducă la atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă.
CExDD va sprijini formarea unor hub-uri regionale în domeniul dezvoltării durabile, în cele 8 regiuni de dezvoltare ale României, și coordonarea activității acestora la nivel național.
CExDD va fi un hub de inovare, colaborare și expertiză în dezvoltarea durabilă. Acesta își propune să promoveze un ecosistem în care practicile durabile nu sunt doar adoptate, ci devin o normă, un mod implicit de funcționare. CExDD va fi poziționat pentru a cataliza schimbarea transformatoare prin inițiative strategice și politici bazate pe dovezi.

CExDD va juca un rol esențial în îmbunătățirea colaborării intersectoriale și în promovarea unei abordări centrate pe părțile interesate în formularea și execuția politicilor. CExDD va promova în mod activ creșterea economică durabilă, tranziția energetică, îmbunătățirea infrastructurii de transport și apă, dezvoltarea capitalului uman, consolidarea capacității instituțiilorpentru implementarea politicilor, coerența politicilor pentru dezvoltarea durabilă, elaborarea politicilor bazate pe date, dezvoltarea de strategii inovatoare și planificarea scenariilor.
CExDD va completa cadrul de dezvoltare durabilă existent al României, lacunele identificate de părțile interesate și se va alinia cu cele mai bune practici și standarde globale în implementarea obiectivelor de dezvoltare durabilă.
În concluzie, înființarea CExDD exemplifică o mișcare strategică către un cadru coeziv, orientat spre viitor, pentru dezvoltarea durabilă în România. Acesta marchează o nouă eră de cooperare, inovare și gândire strategică, pregătită să facă din România un lider regional în dezvoltarea durabilă. Abordarea cuprinzătoare a CExDD, susținută de cercetări solide, rețele de colaborare și metodologii inovatoare, stabilește o bază solidă pentru un viitor rezistent și durabil, nu doar pentru România, ci și ca model pentru comunitatea europeană și globală.
În vederea îndeplinii obiectivelor sale, CExDD va colabora cu entități private și organizații ale mediului de afaceri cu preocupări în domeniul dezvoltării durabile, le va oferi asistență tehnică, consultanță de specialitate, servicii științifice și va pune la dispoziția acestora date şi informaţii de specialitate, studii și cercetări, pe bază de contract, cu rolul de a ajuta în implementarea obiectivelor de dezvoltare durabilă. De asemenea, va asista și susține entitățile private în elaborarea rapoartelor de durabilitate, va acorda consultanță referitoare la standardele de raportare în vigoare și va furniza servicii științifice beneficiarilor interesați.
CExDD va avea un impact direct asupra accelerării implementării celor 17 obiective de dezvoltare durabilă și țintelor aferente Strategiei Naționale pentru Dezvoltarea Durabilă a României 2030. Activitățile CExDD sunt menite să dezvolte capacitatea autorităților publice centrale și locale de a formula politici publice de dezvoltare durabilă bazate pe expertiza și de a implica mediul privat, mediul academic și științific înpunerea în practică a acestora prin activități de cercetare-dezvoltare-inovare și conexe în domeniul dezvoltării durabile, activități de formare și de specializare profesională în domeniul dezvoltării durabile și activități de comunicare și diseminare a informațiilor din domeniul dezvoltării durabile.