Cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă (ODD). 5: Egalitate de gen

Articole similare

Cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă (ODD) sau Obiectivele Globale, asumate de țara noastră alături de cele 193 de state membre ONU în septembrie 2015, acoperă o gamă largă de tematici care promovează acțiunea globală în trei arii de dezvoltare durabilă principale: economie, societate și mediu.

Cele 17 ODD-uri se adresează în egală măsură atât statelor și regiunilor subdezvoltate, cât și celor dezvoltate.  Astfel, până în 2030, statele lumii s-au angajat să elimine sărăcia și foametea, să combată inegalitățile și injustiția și să adopte măsuri active privind protecția mediului înconjurător. 

Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României explică pe larg fiecare obiectiv în parte.

Le prezentăm și noi, pe rând.

Obiectivul 5: Realizarea egalităţii de gen şi împuternicirea tuturor femeilor şi a fetelor

Egalitatea între genuri poate fi considerată un indicator pentru societăţile dezvoltate. Populaţia globală include peste 50% femei, totuşi, există numeroase inegalităţi între persoanele de sex masculin și cele de sex feminin, de exemplu salarii mai mici, violenţă domestică, probleme de emancipare. Genul cu care se naşte cineva nu influenţează demnitatea şi calitatea vieţii în societăţile dezvoltate.

Potrivit ONU, aproximativ 2,4 miliarde de femei apte de muncă nu au șanse economice egale, adică nu au aceleași drepturi economice ca și bărbații.

178 de țări mențin bariere legale care împiedică participarea deplină a femeilor la economie.

În 2019, una din cinci femei, cu vârsta cuprinsă între 20-24 de ani, a fost căsătorită înainte de împlinirea vârstei de 18 ani, după cum arată reprezentantul special al Secretarului General al ONU pentru violența împotriva copiilor.

Ținte:

  • Eliminarea tuturor formelor de discriminare împotriva tuturor femeilor și fetelor de pretutindeni
  • Eliminarea tuturor formelor de violență împotriva femeilor și fetelor, în sferele publice și private, inclusiv a traficului, exploatării sexuale și a altor tipuri de exploatare.
  • Eliminarea tuturor practicilor dăunătoare, precum căsătoriile cu copii, timpurii și forțate, cât și mutilarea genitală a femeilor
  • Recunoașterea și aprecierea îngrijirii neremunerate și a muncii casnice prin furnizarea de servicii publice, infrastructură și politici de protecție socială și promovarea responsabilității partajate în gospodărie și familie, după caz la nivel național
  • Asigurarea participării depline și eficiente a femeilor și a egalității de șanse la ocuparea de posturi de conducere la toate nivelurile de luare a deciziilor în viața politică, economică și publică
  • Asigurarea accesului universal la sănătatea sexuală și reproductivă și a drepturilor reproductive, în conformitate cu prevederile Programului de acțiuni al Conferinței Internaționale pentru Populație și Dezvoltare și ale Platformei de acțiune de la Beijing și a documentelor finale ale conferințelor de revizuire ale acestora.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole