Proiectele pe bioeconomie din România, promovate în Republica Moldova

Articole similare

Mai multe proiecte finanțate prin programul Horizon Europe în România au fost prezentate în Republica Moldova. O delegație a mai multor parteneri din aceste proiecte s-a întâlnit, la începutul lunii februarie, cu Alianța Asociației de Băștinași, la Chișinău. Delegația a fost condusă de Vajda Lajos, președintele Clusterului Green Energy și manager al Asociației Întreprinderilor Mici și Mijlocii din Covasna – ASIMCOV și a presupus o serie de întâlniri cu mai multe instituții, companii și asociații de peste Prut.

Concret, la întâlnirea cu Alianța Asociațiilor de băștinași, delegația română a prezentat proiectele RuralBioUp, CEE2ACT, și Bio Rural.

Obiectivul principal al RuralBioUp este de a sprijini soluții inovatoare și incluzive în domeniul bioeconomiei, la scară mică, în zonele rurale.

RuralBioUp a creat 9 hub-uri regionale, ceea ce permite programului să se implice în mod eficient în diverse comunități locale.

În România, RuralBioUp are doi parteneri – Institutul de Prognoză Economică (IPE) și punctul de contact al hub-ului este Green Energy Romanian Innovative Biomass Cluster.

Un alt proiect prezentat a fost CEE2ACT. Acesta susține țările din Europa Centrală de Est – și nu numai – să dezvolte strategii de bioeconomie circulară și planuri de acțiune prin modele inovatoare de guvernare. Obiectivul este de a realiza procese de luare a deciziilor mai bine informate, angajament societal și inovare, pornind de la practica partenerilor din țările care contribuie (Austria, Germania, Țările de Jos, Belgia, Spania, Finlanda, Suedia) și abordând problemele economice, sociale și aspecte de mediu. În România, CEE2ACT are ca partener Asociația Întreprinderilor Mici și Mijlocii din Covasna – ASIMCOV.

Un alt proiect Horizon Europe dezvoltat în România este BioRural. Acesta are ca obiectiv crearea unei rețele paneuropene de bioeconomie rurală, în cadrul căreia părțile interesate vor coopera pentru a promova soluțiile bio-bazate la scară mică disponibile în prezent în zonele rurale pentru a crește ponderea bioeconomiei, oferind o valoare sporită în astfel de zone. Partener BioRural în România este Clusterul Green Energy.

La rândul lor, cei de la Alianța Asociațiilor de Băștinași s-au prezentat și au vorbit despre proiectele lor actuale și viitoare.

Alianța a fost creată în 2022 și reunește 160 de Asociații de băștinași înregistrate și grupuri de inițiativă care au fost create și dezvoltate începând cu 2015, cu sprijinul proiectului UNDP (United Nation Development Programme) „Migrație și dezvoltare locală”, finanțat de Guvernul Elveției.

Prin acest proiect, Moldova a transformat diaspora într-o forță motrice pentru dezvoltarea locală.

Prin intermediul rețelei de Asociații de Băștinași, membrii diasporei și localnicii au contribuit la aproximativ 200 de inițiative și proiecte locale în comunitățile lor, de care au beneficiat peste 500.000 de persoane: infrastructură pietonală, management al deșeurilor, aprovizionare cu apă și canalizare, dezvoltare socială și culturală, servici de turism ș.a.

Mai multe despre proiectele lor, AICI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole