Cu o nouă inițiativă de finanțare, Fundația Federală Germană pentru Mediu sprijină proiecte inovatoare în care mai multe entități lucrează împreună în programe concrete de dezvoltare durabilă.
Implementarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD) ale ONU înseamnă o transformare tehnologică și socială. Schimbările climatice, pierderea biodiversității și poluarea mediului, de exemplu, sunt provocări enorme care pot fi depășite doar împreună, spun cei de la fundație.
Scopul apelului de propuneri „Educație transformatoare pentru dezvoltare durabilă” este de a promova proiecte inovatoare în care diferite instituții lucrează împreună – de exemplu o universitate și o municipalitate cu un IMM. Diferitele grupuri țintă sunt chemate să ia parte la „procese concrete de schimbare, inclusiv în domeniile mobilității, energiei, locuințelor, dezvoltării cartierului, consumului și producției de alimente.”
„Schimbarea către dezvoltarea durabilă are succes în special atunci când schimbările sunt acceptate activ de către cât mai multe persoane”, spune secretarul general DBU Alexander Bonde.
Procese concrete de schimbare
Proiectele respective sunt menite să promoveze procese concrete de schimbare pentru dezvoltarea durabilă, de exemplu într-un oraș sau într-o companie. „Este vorba și despre modul în care producem și consumăm energie, alimente și bunuri, cum ne deplasăm, cum trăim și muncim”, explică Cornelia Soetbeer, șefa departamentului DBU pentru comunicare, protecția proprietăților culturale și finanțare.
Apelul se adresează părților interesate din educație, societatea civilă, municipalități, muzee și companii mici și mijlocii. Proiectul „Meals on Wheels” finanțat de DBU este un prim exemplu de astfel de cooperare. Aici, cercetătorii de la Universitatea din Münster lucrează cu școli, diverse inițiative ale societății civile locale și o companie pentru a face orașul Essen mai atractiv pentru bicicliști.
Propunerile trebuie trimise la fundație până cel târziu la 15 mai 2024.
Sursa: biookonomie.de
Detalii: dbu.de