Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă a participat săptămâna trecută la lansarea proiectului „WaterWise Hub”, la Atena, o inițiativă ce încurajează cercetarea și inovarea în cadrul Obiectivului de dezvoltare durabilă nr.6 „Apă curată și sanitație”.
Evenimentul s-a derulat cu participarea a șapte țări europene: Grecia, Albania, România, Macedonia de Nord, Serbia, Republica Moldova și Ucraina.
Potrivit unui comunicat de presă, Departamentul a fost reprezentat de directoarea Ileana Luminița Bălălău și consilierul superior Gabriela Ciulacu Bițan. În cadrul unei intervenții în seria de prezentări a țărilor participante la proiect a fost accentuată dorința Departamentului de a contribui la inițiativă cu expertiza pe care o deține în elaborarea de politici publice și urmărirea implementării acestora.
Evenimentul de două zile a urmărit crearea unor sinergii între partenerii de proiect și împărtășirea expertizei specifice fiecărei țări în parte în acest domeniu esențial al Agendei 2030 prin discuții și workshop-uri. WaterWise Hub este finanțat de Uniunea Europeană și este parte a Programului Horizon Windera 2023.

Despre WaterWise Hub
WATERWISE HUB este o inițiativă dinamică ce urmărește să catalizeze cercetarea și inovarea (R&I), dezvoltarea afacerilor și diseminarea cunoștințelor în economia circulară (CE) pentru apă. Acest proiect vizează transformarea managementului apei în România, Grecia și anumite țări din Balcanii de Vest și Parteneriatul Estic (MD, SB, AL, NM și UA). Pune accent pe practicile durabile și regenerative ale apei, aliniate cu politicile UE și strategiile RIS3, folosind un model de inovare cu patru elice.

Provocarea
Gestionarea apei este o problemă critică în Europa, exacerbată de schimbările climatice și de gestionarea defectuoasă a resurselor.
Sistemele tradiționale de apă sunt ineficiente și nesustenabile, necesitând soluții inovatoare pentru a asigura utilizarea optimă a resurselor și deșeuri minime.
WATERWISE HUB abordează aceste provocări prin promovarea sistemelor în circuit închis și a planificării urbane centrate pe apă.

Viziune
WATERWISE HUB prevede un viitor în care gestionarea apei este durabilă și regenerativă. Acesta își propune să facă din sectorul apei un jucător cheie în economia circulară, reducând deșeurile și optimizând utilizarea resurselor.
Prin integrarea tehnologiilor avansate și angajarea comunităților, încearcă să promoveze o cultură a conservării apei și a dezvoltării urbane durabile.
Accesul la apă este un obiectiv al dezvoltării durabile. Am scris despre el AICI.
Detalii: uwmh.eu