Income Magazine și Antena3 CNN au organizat Conferința „Economia circulară – inovație, valoare și strategii pentru viitor”.
Printre subiectele discutate s-au numărat:
- Economia circulară ca model de creștere economică: provocări și oportunități;
- Inovația în managementul deșeurilor și soluții pentru un viitor mai curat;
- Parteneriate public-private pentru dezvoltarea economiei verzi;
- Țintele de colectare în contextul obligațiilor europene și responsabilității naționale;
- Strategii „Zero Waste” în agricultură și industria alimentară;
- Programe sociale, precum „Rabla pentru electrocasnice”, destinate comunităților vulnerabile;
- Reciclarea deșeurilor textile, o necesitate urgentă pentru evitarea sancțiunilor.
Constantin Damov, președintele Coaliției pentru Economie Circulară și al Green Group, a subliniat impactul pozitiv al acestui model sustenabil, capabil să reducă exploatarea excesivă a resurselor naturale.
„Economia circulară este un model al îndestulării industriilor și al reducerii conflictelor generate de competiția pentru resurse. Astăzi, mineritul generează cele mai multe deșeuri la nivel global, iar noi trebuie să evaluăm mai bine resursele pe care le avem”, a explicat Damov. O problemă majoră semnalată de specialist este lipsa unei evaluări clare a resurselor disponibile în România. Potrivit acestuia, țara noastră produce anual mai multe deșeuri decât cereale, ceea ce evidențiază necesitatea unei gestionări eficiente a acestora.
„Orice moleculă, orice atom trebuie folosit, așa cum face natura. Trebuie să învățăm să valorificăm aceste resurse, iar acest lucru începe printr-o analiză corectă și detaliată a ceea ce avem la dispoziție”, a concluzionat Damov.
Adoptarea economiei circulare nu este doar o necesitate ecologică, ci și o oportunitate economică majoră pentru România, oferind beneficii pe termen lung atât pentru industrie, cât și pentru mediu.

Ministrul Mediului: Trebuie să definim bunurile second-hand
România este mai curată, iar economia este mai eficientă datorită Sistemului de Garanție-Returnare. Mai exact, economia circulară nu mai este doar un concept teoretic, ci o realitate tot mai evidentă, a spus ministrul Mediului, la conferință.
„Avem o întreagă̆ industrie orizontală în mișcare, de la transportatori și până la producători care și-au mărit substanțial capacitatea, la mai puțin de un an de la lansarea Sistemului Garanție – Returnare, sau care se pregătesc acum să se extindă. Sunt și investiții care se aliniază la start și care vor absorbi din cantitatea de ambalaje colectate prin SGR.
Mă bucur că putem aprecia cu ochiul liber succesul acestui program, pentru că avem comunități vizibil mai curate, dar și în funcție de cifre, importuri versus exporturi sau locuri de muncă nou înființate, pentru că sistemul generează oportunități și sunt mii de oameni angajați în domenii care fie au legătură directă, fie se intersectează cu SGR.
Este o datorie și, totodată, o provocare să lăsăm copiilor noștri un mediu mai curat, dar și să facem investiții verzi care pot asigura creștere economică. Cred că putem să luăm decizii legate de mediu fără a îngropa economia, fără a pune în pericol vreun operator economic ci, dimpotrivă, asigurând bazele pentru ca industria orizontală SGR să facă salturi curajoase și să atingă performanțe.
La eveniment am discutat și despre urgența de a defini bunurile second – hand, astfel încât să putem limita importurile de deșeuri textile, dar și despre cum putem impulsiona colectarea acestui tip de deșeuri, care necesită capacități suficiente de reciclare atât în mediul urban, cât și în cel rural”.
Sursa: jurnalul.ro