Forumul regional 2025 pentru dezvoltare durabilă (RFSD 2025) are loc în aceste zile la Geneva. Tema principală – „Avansarea durabilă, incluzivă, soluții bazate pe știință pentru Agenda 2030 pentru o dezvoltare durabilă, fără a lăsa pe nimeni în urmă.”
Forumul reunește reprezentanți guvernamentali, organizații internaționale, societate civilă, mediul academic, tineri, sectorul privat și alte părți interesate care discută strategii pentru accelerarea punerii în aplicare a Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD).
Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din Guvernul României este reprezentat de coordonatorul acestuia, Laszlo Borbely.

„A început Forumul regional UNECE pentru dezvoltare durabilă, la Geneva, unde timp de două zile vom discuta despre soluțiile durabile, incluzive, bazate pe rezultate științifice pentru ca obiectivele Agendei 2030 să fie implementate in ultimii 5 ani care ne-au mai rămas. Documentul ONU, adoptat cu 10 ani în urmă, necesită o analiză amplă precum și o reconfirmare – din partea tuturor țărilor membre ONU – a faptului că sustenabilitatea reprezintă o năzuință comună ce ne asigură viitorul și nu un criteriu opțional, aplicat doar de anumite state.
În cadrul sesiunii de politici la nivel înalt a Forumului, am prezentat poziția de țară a României și am accentuat faptul că am făcut progrese substanțiale în implementarea Agendei 2030.
Avem realizări atât la nivelul politicilor sociale și rezilienței economice, cât și în ceea ce privește protecția mediului. Structura de guvernanță, coerența politicilor publice și viziunea pe termen lung susțin aceste schimbări semnificative.
Exemple de bune practici includ formarea angajaților din administrația publică ca experți în dezvoltare durabilă, Centrul de Excelență în Dezvoltare Durabilă pentru Administrația Publică, platforma OneStopShop pentru localizarea ODD.

Am luat cuvântul astăzi și la un eveniment adiacent al Forumului, organizat de Consiliul de Cooperare Regională – cu sprijinul României, Greciei și Turciei – ce s-a concentrat pe reducerea riscului de dezastre în economiile din Europa de Sud-Est. Am subliniat importanța rețelei regionale recent formate pentru a preveni aceste riscuri și dezastre. Aceasta reprezintă un pas semnificativ în colaborarea regională, reunind părțile interesate pentru a dezvolta și promova un mecanism de protecție financiară incluziv și eficient”, a transmis Laszlo Borbely.