BLUU Seafood deschide la Hamburg o fabrică de pește creat din celule

Articole similare

Start-up-ul de tehnologie alimentară BLUU Seafood din Germania face încă un pas spre lansarea pe piață a peștelui de cultură, din celule, și deschide prima fabrică-pilot în Hamburg.

Dovezile sunt clare: dacă dorim ca planeta noastră și oamenii să aibă un viitor sănătos, trebuie să regândim radical sistemele alimentare”, spun ei.

Fondată la Berlin în 2020, inițial sub numele de Bluu Biosciences, BLUU Seafood recoltează celule din pește , „o singură dată”, ceea ce nu necesită uciderea niciunui pește – și apoi utilizează tehnologia celulelor stem pentru a dezvolta linii celulare întregi ( adică specii de pești) în interiorul unui laborator.

„Ne plac fructele de mare și importanța lor în culturile alimentare. Și totuși, pentru a proteja frumusețea și abundența oceanelor noastre, va trebui să găsim o modalitate de a crea fructe de mare fără… mare.

Iată de ce:

  • Pescuitul industrial a dus la pescuit excesiv în peste 90% din oceanele noastre sau la un nivel maxim durabil.
  • Microplasticul și metalele grele din produsele din pește au devenit norma, nu excepția.
  • Acvacultura industrială este doar o altă formă de creștere în masă a animalelor – poluează împrejurimile și sunt focare de boli.

Soluția sunt fructe de mare care protejează marea.

Produsele BLUU scot oceanele din ecuație. Procedând astfel, ne putem reduce dependența de pescuitul industrial și putem crește producția de alimente pentru a satisface cerințele viitorului.

Fructele de mare sunt din ce în ce mai poluate, la fel și corpul nostru, pentru că știm cu toții că suntem ceea ce mâncăm. Fructele de mare cultivate sunt 100% controlate și, prin urmare, sunt mai bune pentru tine și planetă”, se arată pe site-ul BLUU.

„Cu oportunitățile de la noua noastră locație, putem avansa în continuare dezvoltarea produselor noastre și ne putem pregăti intens pentru intrarea pe piață cu pește de cultură. În acest fel, punem bazele pentru aprovizionarea primelor piețe. În Hamburg avem condiții ideale pentru a continua să creștem și să reducem continuu costurile de producție”, explică fondatorul și directorul general, Sebastian Rakers.

Tehnologie de ultimă generație

Noua unitate de producție din Hamburg acoperă aproximativ 2.000 de metri pătrați și oferă echipei laboratoare de ultimă generație de biologie celulară și moleculară, săli de dezvoltare a proceselor și o bucătărie de testare pentru alimentele nou dezvoltate. Produsele din pește pe bază de celule sunt create într-un nou fermentator, a cărui capacitate poate fi extinsă de la 65 de litri la până la 2.000 de litri. Potrivit BLUU Seafood, aceasta înseamnă că este capabil să crească celulele musculare, adipoase și ale țesutului conjunctiv din somonul de Atlantic și păstrăvul curcubeu în cantități semnificativ mai mari decât înainte”, relatează portalul Biooekonomie.de.

Compania vrea să readucă în echilibru mările suprapescuite cu produse fabricate din celule. Primele produse din pește pe bază de celule au fost puse pe piață în 2022.

La temperatura optimă și aportul adecvat de oxigen și nutrienți, celulele de pește ar crește la fel ca în peștii vii, precizează reprezentanții companiei. Avantajul produselor din pește pe bază de celule realizate în bioreactoare: peștele de cultură este similar cu modelul animal în ceea ce privește gustul, conținutul nutrițional și comportamentul de gătit. Dar, spre deosebire de produsele convenționale din pește, nici animalele, nici mediul nu sunt afectate. În plus, produsele nu conțin metale grele și microplastice și nici organisme modificate genetic.

În drum spre producția industrială

Cu noua fabrică din Hamburg-Altona, procesul se extinde și echipa de cercetare face următorul pas către producția industrială. „Dacă opțiunile de scalare și condițiile-cadru sunt corecte, în doar trei ani vom putea oferi pește de cultură en gros. Noua locație este un element de construcție important în această dezvoltare”, a spus Sebastian Rakers. El este convins că tranziția nutrițională poate reuși doar „dacă produsele pe bază de proteine ​​alternative sunt disponibile în cantități mai mari și în același timp accesibile”.

Primele produse vor fi aprobate în Singapore la începutul anului 2025

Spre deosebire de Singapore și SUA, produsele din carne, lactate sau pește pe bază de celule nu sunt încă aprobate în UE. BLUU Seafood așteaptă prima aprobare în Singapore la începutul anului 2025. Se așteaptă să urmeze SUA și Uniunea Europeană.

Sursa: biooekonomie.de, bluu.bio

Foto: pxhere.com, BLUU Bio

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole