Reprezentanții a două clustere din Republica Moldova – Clusterul Herbafruct și Clusterul Ovi-Caprin – au vizitat ieri Incubatorul de Afaceri din Sfântu Gheorghe pentru a demara o colaborare cu clusterele care își desfășoară activitatea aici.
În Incubatorul de Afaceri din Sfântu Gheorghe, înființat în anul 2006, au fost înființate și dezvoltate o serie de clustere: Clusterul Inovativ de Biomasă Green Energy, Clusterul Regional al Lemnului PRO WOOD, Clusterul Regional Inovativ Agrofood, Clusterul Regional Transylvania Textile & Fashion și Clusterul Regional Balneoturistic Transylvania.
Reprezentanții acestora au fost prezenți la întâlnirea cu omologii de peste Prut.
După vizitarea Incubatorului, a urmat o serie de prezentări ale clusterelor din Sfântu Gheorghe. Vorbitorii au insistat pe principiile economice ale activității acestor entități și au explicat schemele bazate pe sustenabilitate, bioeconomie și economie circulară.
Discuțiile s-au desfășurat într-un ritm alert, experții și managerii din Sfântu Gheorghe răspunzând întrebărilor oaspeților, multe dintre acestea referindu-se la modul în care activitatea clusterelor continuă și după perioadele în care acestea beneficiază de finanțare. Răspunsurile gazdelor au subliniat faptul că rețelele se clădesc pe încredere, iar aceasta este rezultatul muncii intense și implicate, a inovației și a proactivității tuturor celor care aleg să lucreze în această schemă economică.
Despre clusterele din Moldova:
Clusterul OviCaprin Cimișlia-Basarabeasca este specializat preponderent în producerea și procesarea laptelui de ovine și caprine și a produselor derivate cum ar fi carnea, pieile și lâna.
Clusterul a fost instituționalizat la 10 octombrie 2023, când actorii-cheie din regiune au semnat Acordul-Memorandum de creare a clusterului, au ales organele de conducere și au aprobat Foaia de parcurs de dezvoltare pentru perioada anilor 2023-2025. Scopul Memorandumului este crearea și consolidarea unui parteneriat regional, menit să stimuleze inovarea, competivitatea și potențialul zootehnic al raioanelor Cimișlia și Basarabeasca.
Clusterul este coordonat de entitatea de management a clusterului – AO Dezvoltare prin Implicare. Crearea clusterului a avut loc cu suportul Proiectului ”Piețe Reziliente și Incluzive”, implementat de PNUD-Moldova și finanțat de Guvernul Elveției.
Micro-clusterul emergent „Herbafruct” cuprinde operatori economici și autorități publice locale din raioanele Nisporeni, Hâncești, Strășeni și Ungheni.
Operatorii economici din cadrul clusterului sunt specializați în cultivarea plantelor medicinale, colectarea culturilor medicinale din flora spontană, procesarea materiei prime, gestionarea pepinierelor pentru producerea materialului semincer, comerț intern și extern.
Despre clusterele din Sfântu Gheorghe:
Clusterul Inovativ de Biomasă Green Energy a fost înființat în anul 2011 de către producători de biomasă, de centrale termice, consumatori de biomasă, autorități publice, universități, entități de cercetare și firme de consultanță. Clusterul este implicat în mai multe proiecte cu finanțare europeană, cu scopul de a dezvolta comunități sustenabile din punct de vedere energetic în România și în țările din vecinătate. Furnizează servicii de consultanță tehnică, proiectare și furnizare de sisteme de încălzire pe bază de biomasă și promovează conceptul „Un sat – 1 MW”.
Dincolo de prezentarea clusterului, Vajda Lajos, președintele acestuia, a vorbit despre „importanța creării rețelelor relaționale”. Proiectele în care sunt implicate aceste entități sunt și adevărate probe de încredere.„ Încrederea se clădește în timp, dar produce rezultate palpabile”, o parte din proiectele în care clusterele din Sfântu Gheorghe sunt partenere datorându-se acestui capital de încredere.
Despre Clusterul Regional al Lemnului PRO WOOD, deținător al Medaliei de Aur pentru management de cluster, a vorbit managerul executiv al acestuia, Kádár Rezső. Înființat în 2010, Clusterul și-a propus realizarea de parteneriate largi pentru susținerea întreprinderilor din domeniul exploatării forestiere, din industria semifabricatelor din lemn și industria mobilei din județele Covasna și Brașov. Membrii clusterului au acces la experiențele comune în tehnologie și organizare, la posibilități de perfecționare profesională și au încheiat recent, cu succes, un proiect finanțat cu aproximativ 4 milioane de euro din fonduri europene de care au beneficiat 7 firme din cluster.
Gászpor Éva este președinta, iar Bogyó Sanda Mirela, managerul Clusterului Regional Transylvania Textile & Fashion. Înființat în anul 2012, clusterul are sediul și entitatea de management, ca și celelalte clustere, în Incubatorul de Afaceri din Sfântu Gheorghe. Obiectivul principal al asociației este să creeze un ecosistem în care membrii săi precum și întreprinderile din industria textilă să-și poată susține și dezvolta activitatea.
Managerul Clusterului Regional Inovativ Agrofood, înființat în 2011, Gáspár Mária-Magdolna, a vorbit despre nevoia de a înființa parteneriate ample care să sprijine companiile furnizoare de produse agricole, pentru creșterea competitivității. De asemenea, a dat și câteva exemple de produse inovative, create din nevoia de a dezvolta un mod de lucru sustenabil al industriei alimentare.