O nouă ediție a Școlii Alianței Asociațiilor de Băștinași: „Satul european sustenabil”

Articole similare

Peste 45 de participanți au răspuns invitației la o nouă ediție a Școlii Alianței Asociațiilor de Băștinași, tema fiind „Satul european sustenabil – o nouă abordare a dezvoltării locale”.

Printre subiectele abordate la acțiune, organizată online, prin Zoom, au fost:

  • 𝐶𝑢𝑚 𝑝𝑜𝑡 𝑓𝑖 𝑐𝑜𝑛𝑠𝑡𝑟𝑢𝑖𝑡𝑒 𝑐𝑜𝑚𝑢𝑛𝑖𝑡𝑎̆𝑡̦𝑖 𝑠𝑢𝑠𝑡𝑒𝑛𝑎𝑏𝑖𝑙𝑒 𝑖̂𝑛 𝑅𝑒𝑝𝑢𝑏𝑙𝑖𝑐𝑎 𝑀𝑜𝑙𝑑𝑜𝑣𝑎 𝑖̂𝑛 𝑏𝑎𝑧𝑎 𝑒𝑥𝑒𝑚𝑝𝑙𝑒𝑙𝑜𝑟 𝑑𝑒 𝑠𝑢𝑐𝑐𝑒𝑠 𝑠̦𝑖 𝑏𝑢𝑛𝑒𝑙𝑜𝑟 𝑝𝑟𝑎𝑐𝑡𝑖𝑐𝑖 𝑑𝑒 𝑝𝑒𝑠𝑡𝑒 𝑃𝑟𝑢𝑡 𝑠̦𝑖 𝑑𝑖𝑛 𝐸𝑙𝑣𝑒𝑡̦𝑖𝑎;
  • 𝐶𝑒 𝑖𝑛𝑖𝑡̦𝑖𝑎𝑡𝑖𝑣𝑒 𝑠̦𝑖 𝑝𝑟𝑜𝑖𝑒𝑐𝑡𝑒 𝑙𝑜𝑐𝑎𝑙𝑒 𝑝𝑜𝑡 𝑓𝑖 𝑖𝑚𝑝𝑙𝑒𝑚𝑒𝑛𝑡𝑎𝑡𝑒 𝑝𝑒𝑛𝑡𝑟𝑢 𝑑𝑒𝑧𝑣𝑜𝑙𝑡𝑎𝑟𝑒𝑎 𝑢𝑛𝑢𝑖 𝑠𝑎𝑡 𝑠𝑢𝑠𝑡𝑒𝑛𝑎𝑏𝑖𝑙;
  • 𝑃𝑟𝑎𝑐𝑡𝑖𝑐𝑖 𝑠̦𝑖 𝑒𝑥𝑒𝑚𝑝𝑙𝑒 𝑑𝑒 𝑠𝑢𝑐𝑐𝑒𝑠 𝑑𝑖𝑛 𝑐𝑎𝑑𝑟𝑢𝑙 𝑠𝑎𝑡𝑢𝑙𝑢𝑖 𝑒𝑙𝑣𝑒𝑡̦𝑖𝑎𝑛 𝑠𝑢𝑠𝑡𝑒𝑛𝑎𝑏𝑖𝑙;
  • Î𝑛 𝑐𝑒 𝑚𝑜𝑑 𝑝𝑜𝑎𝑡𝑒 𝑓𝑖 𝑠𝑢𝑠𝑡̦𝑖𝑛𝑢𝑡𝑎̆ 𝑑𝑒𝑧𝑣𝑜𝑙𝑡𝑎𝑟𝑒𝑎 𝑠𝑢𝑠𝑡𝑒𝑛𝑎𝑏𝑖𝑙𝑎̆ 𝑠̦𝑖 𝑐𝑢𝑚 𝑝𝑜𝑡 𝑓𝑖 𝑐𝑟𝑒𝑎𝑡𝑒 𝑐𝑜𝑚𝑢𝑛𝑖𝑡𝑎̆𝑡̦𝑖𝑙𝑒 𝑙𝑜𝑐𝑎𝑙𝑒 𝑣𝑒𝑟𝑧𝑖;
  • 𝐶𝑒 𝑠𝑡𝑟𝑎𝑡𝑒𝑔𝑖𝑖 𝑝𝑜𝑡 𝑓𝑖 𝑖𝑚𝑝𝑙𝑒𝑚𝑒𝑛𝑡𝑎𝑡𝑒 𝑝𝑒𝑛𝑡𝑟𝑢 𝑎 𝑑𝑒𝑧𝑣𝑜𝑙𝑡𝑎 𝑡𝑢𝑟𝑖𝑠𝑚 𝑠𝑢𝑠𝑡𝑒𝑛𝑎𝑏𝑖𝑙 𝑖̂𝑛 𝑀𝑜𝑙𝑑𝑜𝑣𝑎.

Au participat parteneri ai Asociației:

  • Lajos Vajda, președinte Clusterul Inovativ al Biomasei Green Energy din România;
  • Vasilica Racariu, președintă, Asociaţia Sustainable Village;
  • Valentina Ceban, co-fondatoarea Asociației diasporale Rădăcinile Noastre (Elveția), expertă Dezvoltare IMM-uri, proiectul USAID Competitivitate și Reziliență Rurală.

Provocări, beneficii, concluzii

S-a discutat despre provocările pentru turismul din Republica Moldova, pornind de la modelele satelor elvețiene. Astfel, unul dintre neajunsuri este lipsa investițiilor în infrastructura verde și de mobilitate durabilă. Pe de altă parte, comunitățile locale nu sunt suficient de informate despre beneficiile turismului sustenabil și, în plus, proiectele dedicate acestui tip de turism au acces limitat la surse de finanțare.

Pentru o economie rurală, turismul sustenabil are mai multe avantaje:

  • Venituri stabile
  • Coeziune și solidaritate în comunități
  • Conservarea resurselor locale
  • Creșterea mândriei și atașamentului oamenilor față de identitatea locală.

În concluzie, este nevoie de modele  – iar comunitățile din Elveția pot fi astfel de modele, este nevoie de conștientizare în rândul comunităților rurale.

Delegație condusă de Vajda Lajos, la Chișinău

Reamintim că mai multe proiecte finanțate prin programul Horizon Europe în România au fost prezentate în Republica Moldova în luna februarie a acestui an. O delegație a mai multor parteneri din aceste proiecte s-a întâlnit cu Alianța Asociației de Băștinași, la Chișinău.

Delegația a fost condusă de Vajda Lajos, președintele Clusterului Green Energy și manager al Asociației Întreprinderilor Mici și Mijlocii din Covasna – ASIMCOV și a presupus o serie de întâlniri cu mai multe instituții, companii și asociații de peste Prut.

Concret, la întâlnirea cu Alianța Asociațiilor de băștinași, delegația română a prezentat proiectele RuralBioUp, CEE2ACT, și Bio Rural.

Alianța Asociațiilor de Băștinași a fost creată în 2022 și reunește 160 de Asociații de băștinași înregistrate și grupuri de inițiativă care au fost create și dezvoltate începând cu 2015, cu sprijinul proiectului UNDP (United Nation Development Programme) „Migrație și dezvoltare locală”, finanțat de Guvernul Elveției.

Prin intermediul rețelei de Asociații de Băștinași, membrii diasporei și localnicii au contribuit la aproximativ 200 de inițiative și proiecte locale în comunitățile lor, de care au beneficiat peste 500.000 de persoane: infrastructură pietonală, management al deșeurilor, aprovizionare cu apă și canalizare, dezvoltare socială și culturală, servici de turism ș.a.

Următoarea ediție a Școlii Alianței Asociațiilor de Băștinași va avea loc în această lună.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole