Studiu global: Diversitatea în agricultură dă roade

Articole similare

Un studiu al Universitățillor din Hohenheim și Copenhaga arată că agricultura diversificată nu numai că aduce beneficii biodiversității, ci contribuie și la securitatea alimentară. Rezultatele au fost publicate în revista Science.

Experții recomandă de multă vreme o mai mare diversitate în agricultură, cu rotații de culturi și pajiști cu flori, precum și măsuri de conservare a solului, cum ar fi mulcirea. Cercetătorii au examinat acum efectele agriculturii diversificate la nivel mondial pentru prima dată. Rezultatele studiului arată în mod clar că diversitatea în agricultură nu numai că aduce beneficii biodiversităţii, ci este și profitabilă pentru fermieri.

Efecte pozitive pentru diversitatea biologică și securitatea alimentară

Este un mesaj simplu pe care îl putem transmite diferitelor tipuri de ferme – fie că sunt ferme mici din America de Sud sau Africa sau agricultură europeană avansată. Există multe efecte pozitive care pot fi obținute prin introducerea diferitelor strategii – și foarte puține motive pentru care să ne temem”, spune Ingo Grass de la Universitatea din Hohenheim și unul dintre cei doi autori principali ai studiului. „Este foarte bine că pot fi luate atât de multe măsuri diferite și că, în general, un impact pozitiv asupra biodiversității pare să meargă mână în mână cu bunăstarea și securitatea alimentară.”

Ca parte a studiului agricol global, 58 de cercetători de pe cinci continente au evaluat datele din 24 de proiecte din întreaga lume, cu un total de 2.655 de operațiuni agricole – de la producția de porumb în Malawi la arbori de cauciuc în Indonezia, de la cultivarea grâului de toamnă în Germania, până la creșterea silvopastorală a bovinelor în Columbia.

Au fost astfel colectat date privind efectele a peste 20 de tipuri diferite de practici de diversificare, pe care echipa de cercetare le-a împărțit în cinci mari categorii – diversificarea culturii cu mai mult de două rotații, diversificarea non-culturală, de exemplu prin gard viu sau fâșii de flori, conservarea solului prin măsuri precum mulcirea sau împrăștierea compostului, diversificarea creșterii animalelor și conservarea apei.

Potrivit studiului, cel mai mare efect pozitiv a fost asupra securității alimentare și diversității biologice. În California, de exemplu, o polenizare mai durabilă de către albinele sălbatice a fost realizată prin integrarea benzilor de flori și a gardurilor vii lângă câmpurile de căpșuni. Au existat succese similare în Germania, Columbia și Malawi.

Rezultatele clar pozitive ale acestor strategii de diversificare sugerează că guvernele și companiile ar trebui să creeze mai multe stimulente pentru ca fermierii să adopte astfel de strategii. Pentru că de fapt ajută și în același timp promovează sustenabilitatea agriculturii și sănătatea planetei”, spune Claire Kremen de la Universitatea British Columbia, care a condus studiul împreună cu Zia Mehrabi de la Universitatea din Colorado Boulder.

Sursa: Science, biooekonomie.de

Foto: Claire Kremen

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole