Consiliul pentru Agricultură și Pescuit din 26 mai are pe agendă și organizarea unei dezbateri publice de politici privind viziunea pentru agricultură și alimentație, publicată de Comisia Europeană la 19 februarie 2025.
Sub numele „Împreună pentru construirea unui sector agricol și alimentar al UE atractiv pentru generațiile viitoare”, Viziunea pune accent pe inovare și biosoluții.
Câteva repere din document:
Fermierii sunt inovatori și antreprenori prin natura lor. Tinerii fermieri doresc să fie motoarele inovării. O economie neutră din punct de vedere climatic și pozitivă pentru natură oferă noi oportunități pentru sursele complementare de venit pentru fermieri și pescari .
Exemple concrete sunt sectorul ecologic în creștere și practicile agricole agroecologice care se dovedesc a fi opțiuni atractive pentru fermierii mai tineri, combinând posibilitățile economice cu rezultatele în materie de mediu și responsabilitatea socială.
Pentru alții, inovarea oferă oportunități noi și interesante. De exemplu, bioeconomia și circularitatea oferă un mare potențial pentru agricultură, silvicultură și întregul sistem alimentar, precum și pentru reducerea dependențelor noastre critice. Noua strategie în domeniul bioeconomiei, care urmează să fie prezentată până la sfârșitul anului 2025, va urmări poziționarea Uniunii Europene ca lider mondial pe piața bioeconomiei, aflată în expansiune rapidă. Trebuie să accelerăm comercializarea biosoluțiilor circulare, să extindem biotehnologiile revoluționare, să valorificăm oportunitățile de piață emergente și să eliminăm lacunele în materie de investiții. Acest lucru va fi deosebit de benefic pentru comunitatea agricolă, permițând diversificarea fluxurilor de valoare, valorificarea reziduurilor agricole, consolidarea rolului producătorilor primari în lanțul valoric și generarea de noi locuri de muncă în zonele rurale.
Comisia va colabora cu partenerii internaționali, în special prin intermediul Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), pentru a identifica împreună modalități durabile de mobilizare a potențialului bioeconomiei pentru fermierii nu doar din Europa, dar și din întreaga lume.
Un sector agroalimentar adaptat exigențelor viitorului, în armonie cu natura
Instrumentele de finanțare inovatoare, inclusiv finanțarea privată și mixtă dintre sectorul public și cel privat, pentru natură, pe lângă sprijinul public, pot recompensa fermierii care mențin sau trec la practici pozitive pentru natură și pot facilita colaborarea acestora cu întreprinderi și investitori care au un interes economic în astfel de practici.
Agricultura carbonului a devenit deja o sursă suplimentară de venit.
Regulamentul privind absorbțiile permanente de carbon și agricultura carbonului au creat primul cadru voluntar la nivelul UE de certificare pentru absorbțiile permanente de carbon, agricultura carbonului și stocarea carbonului în produse în întreaga Europă, iar în prezent sunt elaborate metodologii de certificare pentru a monitoriza, raporta și verifica în mod fiabil absorbțiile permanente de carbon, reducerea emisiilor din sol și beneficiile pentru biodiversitate. Aceste metodologii se vor baza, acolo unde este posibil, pe schemele existente, care le oferă deja fermierilor venituri suplimentare. Odată dezvoltate pe deplin, ar trebui stimulate modalități eficiente de corelare a ofertei cu cererea pentru aceste credite voluntare, pentru a optimiza oportunitățile lor de venituri suplimentare pentru fermieri.
În viitor, Comisia va completa acest lucru prin dezvoltarea de oportunități de credite pentru natură, unități de acțiuni pozitive pentru natură, care să reprezinte rezultate cuantificate și certificate de înaltă calitate, pozitive pentru natură. Un număr de sisteme elaborate de operatorii comerciali, deja existente, precum și alte proiecte-pilot care sunt în curs, atât la nivelul UE, cât și la nivel internațional, demonstrează potențialul important al unor astfel de proiecte, pe baza cărora se pot dezvolta și alte acțiuni ulterior.
Documentul complet, AICI.