Ziua biodiversității 2025: „Armonie cu natura și dezvoltare durabilă”

Articole similare

În data de 22 mai se sărbătorește Ziua Internațională a Biodiversității, zi aleasă de către Adunarea Generală a Națiunilor Unite (ONU) și care reprezintă adoptarea textului Convenției privind diversitatea biologică din anul 1992 din cadrul conferinței ce a avut loc în Nairobi.

Printre principalele obiective pe care le urmărește convenția se numără conservarea biodiversității și utilizarea sustenabilă a resurselor planetei.

Tema anului 2025 este „armonie cu natura și dezvoltare durabilă”.

România a semnat acest document încă din 5 iunie 1992. Poziționarea geografică a României, la întâlnirea Munților Carpați cu Dunărea și Marea Neagră, determină diversitatea, bogăția și unicitatea țării noastre pe plan European.

Avertisment ONU: 1 milion de specii de animale și plante sunt acum amenințate cu dispariția

Biodiversitatea reprezintă întreaga varietate a genelor, a speciilor şi a ecosistemelor care constituie viaţa pe Pământ, de la cele mai mici microorganisme, până la cele mai evoluate plante și animale. Acțiunile întreprinse asupra mediului natural în folosul oamenilor (ca de exemplu sistemele de producție agricolă intensive, construcțiile, exploatările excesive, poluarea și implicit schimbările climatice) crează dezechilibre cu consecinţe profunde pentru lumea naturală şi pentru bunăstarea oamenilor.

Din acest motiv, de Ziua Internațională a Biodiversității, se organizează în toată lumea evenimente prin intermediul cărora se dorește informarea și educarea oamenilor cu privire la importanța diversității biologice, precum și dezvoltarea unor planuri strategice pentru rezolvarea echitabilă a problemelor de mediu.

ONU avertizează că 1 milion de specii de animale și plante sunt acum amenințate cu dispariția. Trei sferturi din mediul terestru și aproximativ 66% din mediul marin au fost modificate semnificativ de acțiunile umane.

Mesajul secretarului general al ONU: Biodiversitatea este fundamentul vieții și o piatră de temelie a dezvoltării durabile

„Pierderea biodiversității este o provocare globală. Nicio țară, oricât de bogată sau puternică, nu o poate aborda singură. Nici nu poate trăi fără bogata biodiversitate care definește planeta noastră.

Pe măsură ce urmărim dezvoltarea durabilă, trebuie să transformăm modul în care producem și consumăm și modul în care prețuim natura și să punem în aplicare Cadrul global pentru biodiversitate Kunming-Montreal – planul mondial pentru a opri și inversa pierderea biodiversității. Avem nevoie de politici, reglementări și alte stimulente pentru a sprijini mijloacele de trai durabile și a construi economii puternice și verzi.

Asta înseamnă că guvernele trebuie să se bazeze pe progresele înregistrate la COP16 a Conferinței privind CBD, inclusiv prin furnizarea de finanțări interne și internaționale și prin mutarea subvențiilor publice și a altor fluxuri financiare în favoarea activităților care dăunează naturii. Și înseamnă că țările trebuie să implementeze Strategii și Planuri de Acțiune Naționale pentru Biodiversitate care pun în aplicare Cadrul, abordează inegalitatea, promovează dezvoltarea durabilă, respectă cunoștințele tradiționale și emancipă femeile, fetele, popoarele indigene și nu numai.

Așa cum ne amintește tema Zilei Internaționale din acest an, a trăi în „armonie cu natura și dezvoltare durabilă” este calea umanității către o lume mai bună pentru noi toți. Împreună, haideți să o parcurgem!”

Tema anului arată legătura strânsă dintre biodiversitate și Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (ODD), precum:

  • ODD 13: combaterea schimbărilor climatice;
  • ODD 14: protejarea vieții marine;
  • ODD 15: conservarea ecosistemelor terestre.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole