Consiliul UE: undă verde pentru certificarea absorbțiilor de carbon

Articole similare

Consiliul Uniunii Europene a dat astăzi undă verde finală unui regulament de instituire a primului cadru de certificare la nivelul UE pentru absorbțiile permanente de carbon, agricultura carbonului și stocarea carbonului în produse.

Acest cadru voluntar va facilita și încuraja realizarea unor absorbții de înaltă calitate de carbon și a unor reduceri de înaltă calitate ale emisiilor din sol în UE, în completare la reducerile durabile ale emisiilor.

Absorbțiile de carbon și reducerile emisiilor din sol

Regulamentul va reprezenta primul pas în introducerea în legislația UE a unui cadru de certificare cuprinzător pentru absorbțiile de carbon și reducerile emisiilor din sol. Acesta va ajuta UE să își atingă obiectivul de neutralitate climatică până în 2050.

Regulamentul cuprinde următoarele activități la nivelul UE:

  • absorbții permanente de carbon – care captează și stochează carbonul biogenic timp de mai multe secole (de exemplu, bioenergie cu captarea și stocarea carbonului, captarea directă din aer cu stocare)
  • activități de stocare a carbonului care captează și stochează carbonul în produse durabile timp de cel puțin 35 de ani (cum ar fi produsele pentru construcții pe bază de lemn)
  • activități de agricultură a carbonului – care îmbunătățesc sechestrarea și stocarea carbonului în păduri și soluri sau care reduc emisiile de gaze cu efect de seră generate de soluri, desfășurate pe o perioadă de cel puțin cinci ani (de exemplu, reîmpădurire, refacerea turbăriilor sau a zonelor umede, îmbunătățirea utilizării îngrășămintelor)

Criterii de certificare

Activitățile de absorbție a carbonului vor trebui să îndeplinească patru criterii generale pentru a fi certificate:

  • trebuie să aducă un beneficiu net cuantificat în materie de absorbție de carbon sau în materie de reducere a emisiilor din sol
  • trebuie să fie adiționale, adică să depășească cerințele legale impuse operatorilor individuali și să devină viabile din punct de vedere financiar datorită efectului stimulativ al certificării
  • trebuie să vizeze asigurarea stocării pe termen lung a carbonului, reducând în același timp la minimum riscul de eliberare a carbonului
  • nu ar trebui să aducă prejudicii semnificative mediului și ar trebui să poată genera beneficii conexe pentru unul sau mai multe obiective de durabilitate

În plus, activitățile eligibile pentru certificare vor trebui să fie verificate în mod independent de organisme de certificare terțe.

Sistemele de certificare

Vor fi instituite sisteme de certificare pentru ca operatorii să demonstreze conformitatea cu regulamentul. Acestea vor face obiectul unor norme fiabile și transparente de monitorizare, verificare și raportare, pentru a promova încrederea în sistem și pentru a asigura integritatea de mediu. De asemenea, vor fi instituite mecanisme în materie de răspundere pentru operatori pentru a aborda orice eliberare înapoi în atmosferă a carbonului captat.

Registrul UE

La patru ani de la intrarea în vigoare a regulamentului, Comisia va institui un registru electronic la nivelul UE pentru a asigura transparența și trasabilitatea deplină a așa-numitelor unități certificate, care sunt emise pentru a reflecta beneficiul net generat de activitățile certificate de absorbție de carbon și de reducere a emisiilor din sol.

Etapele următoare

Regulamentul va fi acum publicat în Jurnalul Oficial al UE și va intra în vigoare la 20 de zile de la publicare. Apoi va deveni direct aplicabil în toate statele membre ale UE.

Context

La 30 noiembrie 2022, ca prim pas important către integrarea într-o măsură mai mare a sistemelor de absorbție a carbonului în politica UE privind clima, Comisia a propus un regulament de instituire a unui cadru voluntar la nivelul UE de certificare pentru eliminările de înaltă calitate ale dioxidului de carbon.

Consiliul și-a adoptat mandatul de negociere la nivelul Coreperului la 17 noiembrie 2023, în timp ce Parlamentul European și-a adoptat poziția la 21 noiembrie 2023. După trei runde de negocieri, colegiuitorii UE au ajuns la un acord, la 20 februarie 2024, cu privire la forma finală a regulamentului.

Sursa: Consiliul UE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole