Fondurile de coeziune ale UE, utilizate pentru statele afectate de inundații și incendii

Articole similare

Ambasadorii UE ai statelor membre au convenit asupra poziției de negociere a Consiliului cu privire la o propunere de a facilita utilizarea fondurilor de coeziune pentru a ajuta statele membre afectate de dezastre naturale (propunerea RESTORE).

Propunerea vine ca urmare a inundațiilor și incendiilor devastatoare care au afectat Europa Centrală, de Est și de Sud în această toamnă. Scopul este de a se asigura că fondurile politicii de coeziune a UE pot fi mobilizate rapid și flexibil pentru a sprijini eforturile de recuperare și reconstrucție după dezastru.

Acordul la care s-a ajuns va permite președinției Consiliului să înceapă negocieri accelerate cu Parlamentul European pentru a finaliza măsurile menite să sprijine statele membre afectate.

Noile măsuri vor permite statelor membre să canalizeze rapid și eficient fondurile de coeziune ale UE către eforturile de recuperare și reconstrucție după dezastru. Ei reafirmă solidaritatea noastră cu comunitățile afectate în timp ce lucrează pentru a-și reconstrui viața în urma dezastrelor legate de climă, a spus Tibor Navracsics, ministrul administrației publice și dezvoltării regionale, în numele președinției maghiare

Elemente principale

Mandatul de negociere al Consiliului păstrează principalele elemente ale propunerii Comisiei, care modifică regulamentele care reglementează Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) și Fondul de coeziune și Fondul Social European Plus (FSE+), pentru perioada 2021-2027. În conformitate cu propunerea Comisiei, mandatul oferă asistență suplimentară și flexibilitate suplimentară pentru statele membre afectate de dezastre naturale care au avut loc începând cu 1 ianuarie 2024, acoperind măsuri precum repararea infrastructurii și echipamentelor deteriorate și furnizarea de alimente și asistență materială de bază și socială. și asistență medicală.

Principalele modificări aduse propunerii Comisiei sunt următoarele:

  • Noile măsuri se vor aplica dezastrelor naturale care au loc până la 31 decembrie 2025.
  • Rata maximă de cofinanțare pentru prioritățile RESTORE a fost redusă de la 100% la 95%, impunând statelor membre să contribuie cu restul de 5%.
  • Pe lângă FEDR și FSE+, Fondul de coeziune poate sprijini și măsurile RESTORE, acolo unde este cazul.
  • Resursele totale disponibile pentru reprogramare în cadrul RESTORE sunt limitate la 10% din alocarea națională totală inițială pentru FEDR și FSE+, excluzând Fondul de coeziune din suma de referință.
  • Măsurile ar beneficia de o rată suplimentară de prefinanțare de 25%.

Următorii pași

Negocierile cu Parlamentul European sunt de așteptat să înceapă în săptămânile următoare.

Context

Propunerea face parte dintr-un pachet de măsuri prezentat de Comisie la 21 octombrie 2024 pentru a ajuta statele membre să se recupereze după dezastrele climatice recente.

În paralel cu modificările aduse programelor politicii de coeziune, Comisia a propus, de asemenea, modificări ale regulamentului privind Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR), ca parte a cadrului 2014-2022, pentru a oferi posibilități mai puternice de finanțare a dezvoltării rurale fermierilor, deținătorilor de păduri și întreprinderilor afectate de dezastre naturale. Această propunere separată va trebui, de asemenea, convenită între Consiliu și Parlament.

Sursa: Consiliul European

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole