Solurile sunt o resursă cheie pentru bioeconomie. Dar aproximativ 60% din solul din Europa a fost afectat de schimbările climatice și de agricultura industrială, după cum arată Atlasul solului 2024, publicat recent.

Potrivit studiului, mai mult de o treime din terenurile agricole din lume sunt degradate, iar în Uniunea Europeană chiar mai mult de 60%. Acest lucru reiese din actualul atlas al solului, care este publicat de Fundația Heinrich Böll, ecologică, Federația pentru Mediu și Conservarea Naturii Germania (BUND) și TMG Think Tank for Sustainability.
„Avem nevoie de soluri sănătoase pentru a se adapta la criza climatică”, subliniază Imme Scholz, membru al consiliului de administrație al Fundației Heinrich Böll. Sunt necesare „eforturi politice coordonate urgent pentru a proteja solul”.
Studiul arată că deșertificarea este în creștere și în Europa. „Treisprezece state membre UE sunt acum afectate. Și nu doar sudul Europei, ci și țări cu climă temperată și umedă precum Ungaria și Bulgaria. În Germania, cel puțin o cincime din terenul agricol prezintă o eroziune foarte severă a solului”, spune Scholz.
În plus, solul intră sub presiune, mai ales ca urmare a agriculturii excesiv de intensive cu utilizarea excesivă a îngrășămintelor minerale și a pesticidelor chimice, precum și prin etanșare. Drenarea mlaștinilor este deosebit de problematică.

Pe lângă date și fapte privind starea actuală a solului, atlasul oferă răspunsuri cu privire la modul în care poate fi realizată protecția pe termen lung a solului în agricultură și ce cadru politic trebuie creat pentru aceasta. „Politica trebuie să protejeze mai bine solurile, de asemenea, având în vedere biodiversitatea enormă”, spune președintele BUND, Olaf Bandt, referindu-se la numărul mare de organisme din sol care trăiesc doar pe un hectar de pământ. „Noi modalități de a proteja și de a utiliza în mod durabil solurile trebuie găsite la nivel național și internațional”, fac apel autorii.
Un concept eficient pentru oprirea foametei, crizei climatice și dispariția speciilor sunt „metodele agroecologice” care pot promova în mod durabil fertilitatea solului. În plus, fermierii trebuie sprijiniți în protecția solului, iar măsurile de îmbunătățire a solului ar trebui promovate în mod specific.
Sursa: bioekonomie.de
Atlasul solului, AICI