Pantofii clasici devin istorie: au apărut încălțările compostabile, imprimate 3D

Articole similare

Marca de pantofi Vivobarefoot și compania Balena au creat un prototip de pantofi de sport imprimat 3D și realizat din materiale compostabile, VivoBiome.

Descris de Vivobarefoot drept „scan-to-print-to-soil”, produsul e realizat printr-un „proces complet automat – scanat pe telefon și imprimat”. Pantofii au fost proiectați pentru a fi compostați într-o instalație industrială.

Compania consideră că acest produs va face parte dintr-un proces de regândire a sistemului industrializat actual de proiectare, fabricare și eliminare a încălțărilor.

„Vrem să construim un sistem care creează un produs atunci când există nevoie, folosind doar materialele de care e nevoie atunci când e nevoie, spre deosebire de un sistem industrial care face munți uriași de stocuri.”

​Procesul de „scanare pentru imprimare” presupune ca fiecare client să își scaneze propriile picioare. Vorbim, practice, de pantofi personalizați 100%.

„Toate picioarele noastre au formă diferită”, spun cei de la Vivobarefoot. „Deci, chiar dacă vrem să facem încălțămintea perfectă, este incredibil de dificil să facem acest lucru într-un model industrial”.

Pantofii prototip au fost fabricați din BioCirflex, care a fost dezvoltat de Balena și respectă standardul internațional de biodegradare ASTM D6400-04 și standardul european de biodegradare EN 13432.

Deși produsul este biodegradabil și compostabil, nu a fost conceput pentru a fi compostat într-o … grădină. Vivobarefoot se așteaptă ca produsul să fie compostat într-o instalație industrială, iar stabilirea acestui proces va fi una dintre sarcinile care trebuie stabilite înainte de o lansare în masă.

„Polimerii se vor biodegrada în orice mediu de compost”, a spus fondatorul Balena, David Roubach, pentru Dezeen.

„Într-un mediu de compost sunt enzime specifice care știu să digere monomerii și sunt aceleași enzime pe care le avem în compostul industrial și pe care le vom avea în compostul de acasă”, a continuat el.

Majoritatea „pantofilor îți strică picioarele și planeta”. Pe lângă reducerea cantității de material care intră în pantofi și luarea în considerare a ceea ce se întâmplă la sfârșitul vieții lor, el consideră că întregul proces de fabricație trebuie să se schimbe radical.

„Pantofii sunt fabricați în lanțuri de aprovizionare industriale offshore, care au costuri uriașe de mediu”, a spus el.

„Modul în care funcționează industrializarea este că risipim o mulțime de material. Există o mulțime de deșeuri pentru a ajunge la un produs, așa că, în cele din urmă, întregul proces este lent. Este, de asemenea, complicat, există mai multe straturi în lanțul de aprovizionare și este aproape imposibil să reduci impactul real asupra mediului. Dar, în cele din urmă, este o risipă prin proiectare.”

Printre mărcile care au lansat încălțăminte descrisă ca fiind biodegradabilă se numără Bottega Veneta, cu cizmele sale din trestie de zahăr și cafea, și Adidas, cu pantofii de antrenament Futurecraft.

O compoziție mai experimentală a venit de la designerul german Emilie Burfeind, ai cărei adidași compostabili sunt confecționați cu o talpă de miceliu de ciuperci și o căptușeală de păr canin.

Imagini: Vivobarefoot

Sursa: Deezen

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole