Din 2026, orice produs nou trebuie să poată fi reparat, reutilizat sau reciclat

Articole similare

Începând cu anul 2026, pentru a putea fi comercializat și folosit în Uniunea Europeană, orice produs trebuie să aibă un pașaport digital, care să dovedească îndeplinirea unor cerințe minime de proiectare ecologică. Potrivit acestor cerințe, este obligatoriu ca fiecare nou produs să fie proiectat și asamblat astfel încât să poată fi reparat, reutilizat sau reciclat cu ușurință, se arată în Regulamentul (UE) 2024/1781 adoptat de Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene și publicat recent în Jurnalul Oficial al UE.

În acest fel, durata de viață și de folosire a produselor se va prelungi, în medie, cu 5 ani, arată reprezentanții Asociației Environ, implicată în managementul deșeurilor de echipamente electrice și electronice din România.

Produsele aflate în prezent pe piață prezintă dezavantajul că nu au fost create pentru a fi sustenabile pe parcursul întregului ciclu de viață. Prin urmare, trebuie înlocuite frecvent, ceea ce duce la un consum semnificativ de energie și resurse pentru a produce și a distribui produse noi și a le elimina pe cele vechi.

În cazul echipamentelor electrice, durata de viață depinde de complexitatea și de calitatea componentelor

Durata medie de viață a frigiderelor (10-12 ani) este afectată de defectarea unor componente precum compresorul, condensatorul sau placa de control. Mașinile de spălat au o durată medie de viață între 7 și 10 ani, iar cel mai frecvent se strică pompa de evacuare a apei sau cureaua de transmisie.

Televizoarele, a căror durată medie de viață este de 7 ani, sunt înlocuite cel mai des din cauza panoului de afișare, a backlight-ului (iluminarea de fundal) sau a altor componente electronice interne.

Noi tipuri de etichetare

În condițiile în care circa 80% din impactul de mediu al ciclului de viață al unui produs este determinat în etapa de proiectare, noile reglementări ar urma să îmbunătățească durabilitatea și fiabilitatea produselor de pe piața UE. De asemenea, va crește posibilitatea de reutilizare, întreținere, recondiționare și prefabricare a produselor, respectiv potențialul de modernizare, reparare și reciclare a acestora. Se așteaptă un impact semnificativ și asupra eficienței energetice, a conținutului de materiale reciclate și a utilizării eficiente a resurselor și a apei.

Noul regulament introduce și cerințe de informare specifice, care includ clase de reparabilitate, durabilitate, amprenta de carbon sau amprenta asupra mediului, precum și informații cu privire la modul de instalare, utilizare, întreținere și reparare a produsului.

De asemenea, vor fi făcute publice informații cu privire la colectarea în scopul recondiționării sau a refabricării, respectiv a modului de returnare sau de tratare a produsului la sfârșitul ciclului de viață. Un exemplu relevant în acest caz sunt telefoanele mobile pentru care rata de colectare în statele UE nu depășește 5%; noile reguli ar urma să contribuie la îmbunătățirea ratelor de colectare, datorită informațiilor privind colectarea, prin stimulente financiare și prin sisteme de returnare a garanției.

Sunt reglementate de asemenea și etichetele produselor, atât în privința formatului cât și al conținutului necesar. Totul, cu scopul de a reduce la minimum impactul produsului asupra mediului și pentru a asigura durabilitatea optimă.

Detalii: environ.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole