Cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă. 16: Pace, justiţie şi instituţii eficiente

Articole similare

Cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă (ODD) sau Obiectivele Globale, asumate de țara noastră alături de cele 193 de state membre ONU în septembrie 2015, acoperă o gamă largă de tematici care promovează acțiunea globală în trei arii de dezvoltare durabilă principale: economie, societate și mediu.

Cele 17 ODD-uri se adresează în egală măsură atât statelor și regiunilor subdezvoltate, cât și celor dezvoltate.  Astfel, până în 2030, statele lumii s-au angajat să elimine sărăcia și foametea, să combată inegalitățile și injustiția și să adopte măsuri active privind protecția mediului înconjurător. 

Potrivit ONU, în mod alarmant, anul 2022 a fost martorul unei creșteri de peste 50% a deceselor civile legate de conflicte, în mare parte din cauza războiului din Ucraina.

La sfârșitul anului 2022, 108,4 milioane de persoane au fost strămutate forțat în întreaga lume – o creștere față de sfârșitul anului 2021 și de două ori și jumătate față de numărul de acum zece ani.

În 2021, lumea a cunoscut cel mai mare număr de omucideri intenționate din ultimele două decenii.

Nedreptățile structurale, inegalitățile și provocările legate de drepturile omului duc societățile pașnice departe de acces și incluziune. Pentru a îndeplini Obiectivul 16 până în 2030, sunt necesare acțiuni pentru restabilirea încrederii și consolidarea capacității instituțiilor de a asigura dreptatea pentru toți și de a facilita tranzițiile pașnice către dezvoltarea durabilă.

Violența armată și insecuritatea au impact distructiv asupra dezvoltării unei țări, afectând creșterea economică și ducând adesea la nemulțumiri de lungă durată în rândul comunităților.

Violența afectează, de asemenea, sănătatea și bunăstarea copiilor, precum și capacitatea lor de a se dezvolta. Provoacă traume și slăbește incluziunea socială.

Lipsa accesului la justiție înseamnă că oamenii nu pot obține protecție și despăgubiri. Instituțiile care nu funcționează conform legilor sunt predispuse la arbitrar și abuz de putere și sunt mai puțin capabile să ofere serviciu public tuturor.

Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României explică pe larg fiecare obiectiv în parte.

Le prezentăm și noi, pe rând.

Promovarea unor societăți pașnice și incluzive pentru o dezvoltare durabilă, a accesului la justiție pentru toţi şi crearea unor instituţii eficiente, responsabile şi incluzive la toate nivelurile

Dezvoltarea durabilă nu este doar o politică modernă, inteligentă, ci este și o paradigmă nouă despre funcţionarea societăţii. Pentru a fi o abordare funcţională, dezvoltarea durabilă trebuie să aibă o bază solidă. Această abordare implică societăți pașnice unde beneficiile dezvoltării durabile sunt accesibile pentru toţi. În plus, acest context promovează accesul la justiție pentru toţi şi crearea unor instituţii eficiente, responsabile şi incluzive la toate nivelurile. Dezvoltarea durabilă poate deveni a abordare funcţională doar dacă societatea își va însuşi şi va trata această perspectivă ca pe o viziune proprie şi cuprinzătoare.

Ținte:

  • Reducerea semnificativă a tuturor formelor de violență și ratelor de deces conexe, pretutindeni
  • Stoparea abuzului, exploatării, traficului și a tuturor formelor de violență și torturii copiilor
  • Promovarea statului de drept la nivel național și internațional și asigurarea accesul egal la justiție pentru toți
  • Până în 2030, reducerea semnificativă a fluxurilor ilicite financiare și de armament, consolidarea recuperării și returnării bunurilor furate și combaterea tuturor formelor de crimă organizată
  • Reducerea semnificativă a corupției și dării de mită în toate formele sale
  • Dezvoltarea instituțiilor eficiente, responsabile și transparente la toate nivelurile
  • Asigurarea procesului decizional receptiv, incluziv, participativ și reprezentativ la toate nivelurile
  • Extinderea și consolidarea participării țărilor în curs de dezvoltare în instituțiile de guvernare globală
  • Până în 2030, asigurarea identității legale tuturor, inclusiv înregistrarea nașterii
  • Asigurarea accesului public la informații și protejarea libertăților fundamentale, în conformitate cu legislația națională și acordurile internaționale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole