Coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă, László Borbély, a anunțat că textul Ordonanței privind combustibilii alternativi a fost finalizat.
„În cadrul ședinței online a Consiliului interministerial de coordonare pentru dezvoltarea pieței pentru combustibili alternativi au fost formulate ultimele amendamente pe proiectul de act normativ elaborat sub coordonarea Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă.
Este un pas important pentru această echipă, dar și pentru întreaga societate, fiindcă ne apropiem de aplicarea unei soluții cu adevărat eficiente a emisiilor scăzute și a mobilității crescute în România.
În perioada următoare propunerea de act normativ va parcurge toate etapele administrative și legislative pentru a reglementa un domeniu foarte important al sustenabilității prin care ne aliniem la cerințele europene. Ca un pas următor, vom elabora o strategie națională prin care să încurajăm utilizarea combustibililor alternativi ca soluție pentru mobilitate durabilă și reducerea emisiilor nocive pentru mediu și sănătate”, a mai transmis demnitarul.
Parlamentul European are în vedere extinderea utilizării la nivelul UE a combustibililor alternativi, adică acele surse de energie folosite pentru a înlocui carburanții fosili în transporturi. Acest lucru poate ajuta la decarbonizarea acestui sector.

Transportul rutier produce în jur de o cincime din emisiile de carbon ale UE. Pentru a reduce impactul acestora asupra climei, UE dorește să promoveze folosirea combustibililor din surse regenerabile și cu conținut redus de carbon.
Combustibili alternativi pentru vehicule cu emisii-zero
Combustibilii alternativi pentru vehicule cu emisii-zero includ electricitatea, amoniacul și hidrogenul.
Electricitatea provine din diferite surse: centrale electrice bazate pe arderea de combustibili fosili (termocentrale), surse de energie regenerabile și centrale nucleare. Vehiculele electrice nu emit substanțe poluante, iar variantele hibride au nevoie de mai puțin carburant și astfel reduc emisiile de CO2.
Amoniacul poate contribui la o reducere substanțială a emisiilor medii de CO2, deoarece singurele produse secundare ale acestuia sunt apa și azotul.

Hidrogenul, folosit adesea pentru vehicule de transport greu și aflat încă într-un stadiu incipient de dezvoltare, este extras din apă sau din compuși organici. Impactul de mediu și eficiența energetică a hidrogenului depind de felul în care acesta este produs. El poate proveni fie din surse regenerabile, solare, eoliene sau biogaz, fie din arderea combustibililor fosili.