Cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă. 11: Oraşe şi comunităţi durabile

Articole similare

Cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă (ODD) sau Obiectivele Globale, asumate de țara noastră alături de cele 193 de state membre ONU în septembrie 2015, acoperă o gamă largă de tematici care promovează acțiunea globală în trei arii de dezvoltare durabilă principale: economie, societate și mediu.

Cele 17 ODD-uri se adresează în egală măsură atât statelor și regiunilor subdezvoltate, cât și celor dezvoltate.  Astfel, până în 2030, statele lumii s-au angajat să elimine sărăcia și foametea, să combată inegalitățile și injustiția și să adopte măsuri active privind protecția mediului înconjurător. 

Potrivit datelor ONU, peste jumătate din populația globală locuiește în prezent în zonele urbane, o rată estimată a ajunge la 70% până în 2050. Aproximativ 1,1 miliarde de oameni trăiesc în prezent în zone limitrofe sau în condiții asemănătoare cartierelor mărginașe din orașe, numărul acestora urmând să crească cu 2 miliarde în următorii 30 de ani.

În 2022, doar jumătate din populația urbană a lumii avea acces convenabil la transportul public. Expansiunea urbană, poluarea aerului și spațiile publice deschise limitate persistă în orașe.

Din 2015, numărul țărilor cu strategii naționale și locale de reducere a riscului de dezastre s-a dublat.

Pentru a atinge Obiectivul 11, eforturile trebuie să se concentreze pe implementarea politicilor și practicilor de dezvoltare urbană incluzive, rezistente și durabile, care acordă prioritate accesului la servicii de bază, locuințe la prețuri accesibile, transport eficient și spații verzi pentru toți.

Astăzi, 85% dintre locuitorii „ghetourilor” sau „mahalalelor” sunt concentrați în trei regiuni: Asia Centrală și de Sud (359 milioane), Asia de Est și Sud-Est (306 milioane) și Africa subsahariană (230 milioane).

Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României explică pe larg fiecare obiectiv în parte.

Le prezentăm și noi, pe rând.

Dezvoltarea oraşelor şi a aşezărilor umane pentru ca ele să fie deschise tuturor, sigure, reziliente şi durabile

În România, aportul populaţiei urbane a crescut la 55 % (2016) de la 34% (1960). Acest aport este în creştere, aşadar este o necesitate pentru oraşe să se adapteze la această situaţie. Oraşele trebuie să fie deschise tuturor, sigure, reziliente şi durabile. În plus, oraşele trebuie să combată formele de înstrăinare. Trebuie să ţinem cont şi de comunităţile rurale, şi să asigurăm cetățenilor condiţii pentru o viaţă demnă, indiferent de ambianţa aleasă de ei.

Ținte:

  • Până în 2030, accesul tuturor la locuințe și servicii de bază adecvate, sigure și la prețuri accesibile și modernizarea cartierelor sărace
  • Până în 2030, asigurarea accesului la sisteme de transport sigure, la prețuri echitabile, accesibile și durabile pentru toți, îmbunătățirea siguranței rutiere, în special prin extinderea rețelelor de transport public, acordând o atenție deosebită nevoilor celor aflați în situații vulnerabile, femei, copii, persoane cu dizabilități și în etate
  • Până în 2030, consolidarea urbanizării incluzive și durabile și a capacității pentru planificarea și gestionarea participativă, integrată și durabilă a așezărilor umane în toate țările.
  • Consolidarea eforturilor de protecție și salvgardare a patrimoniului cultural și natural mondial.
  • Până în 2030, reducerea semnificativă a numărului de decese și a numărului de persoane afectate și scăderea substanțială a pierderilor economice directe în raport cu Produsul Intern Brut la nivel global, cauzate de dezastre, inclusiv dezastrele legate de apă, cu un accent pe protecția celor săraci și a persoanelor aflate în situații vulnerabile
  • Până în 2030, reducerea pe cap de locuitor a impactului negativ asupra mediului în orașe, inclusiv prin acordarea unei atenții deosebite calității aerului și gestionării deșeurilor municipale și de alt tip
  • Până în 2030, asigurarea accesului universal la spații verzi și publice sigure, incluzive și accesibile, în special pentru femei și copii, persoane în etate și cele cu dizabilități.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole