Cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă: 12: Consum şi producţie responsabile

Articole similare

Cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă (ODD) sau Obiectivele Globale, asumate de țara noastră alături de cele 193 de state membre ONU în septembrie 2015, acoperă o gamă largă de tematici care promovează acțiunea globală în trei arii de dezvoltare durabilă principale: economie, societate și mediu.

Cele 17 ODD-uri se adresează în egală măsură atât statelor și regiunilor subdezvoltate, cât și celor dezvoltate. Astfel, până în 2030, statele lumii s-au angajat să elimine sărăcia și foametea, să combată inegalitățile și injustiția și să adopte măsuri active privind protecția mediului înconjurător. 

În ceea ce privește obiectivul 12, ONU arată că există multe aspecte ale consumului care prin simple schimbări pot avea un impact mare asupra societății în ansamblu.

Guvernele trebuie să implementeze și să aplice politici și reglementări care includ măsuri precum stabilirea de obiective pentru reducerea generării de deșeuri, promovarea practicilor economiei circulare și sprijinirea politicilor de achiziții durabile.

Tranziția către o economie circulară implică proiectarea de produse pentru longevitate, reparabilitate și reciclare. De asemenea, implică promovarea unor practici precum reutilizarea, recondiționarea și reciclarea produselor pentru a minimiza deșeurile și epuizarea resurselor.

Indivizii pot adopta, de asemenea, stiluri de viață mai durabile – acest lucru poate implica consumul mai puțin, alegerea produselor cu impact mai mic asupra mediului și reducerea amprentei de carbon a activităților de zi cu zi”.

Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României explică pe larg fiecare obiectiv în parte.

Le prezentăm și noi, pe rând.

Asigurarea unor tipare de consum şi producţie durabile

Noţiunile de consum şi producţie constituie termene fundamentale în economie. Când producţia şi consumul devin durabile, se decuplează creşterea economică de schimbarea climatică. Acest scop include atât conștientizarea resurselor finite cât şi aplicarea măsurilor sustenabile, aşadar în acest mod se proiectează, pentru descendenţii noştri, o ambianţă similară celei actuale. Această abordare are drept consecinţă un comportament mai conştient,incluzând o producţie mai eficientă, un management durabil al deşeurilor şi, în general, activităţi în concordanţă cu principiile protecţiei mediului.

Ținte:

  • Implementarea Cadrului de 10 ani de programe pentru modelele de consum și producție durabile, toate țările luând măsuri, în frunte cu țările dezvoltate, ținând cont de dezvoltarea și capacitățile țărilor în curs de dezvoltare
  • Până în 2030, realizarea gestionării durabile și utilizării eficiente a resurselor naturale
  • Până în 2030, înjumătățirea pe cap de locuitor la nivel mondial a risipei de alimente la nivel de vânzare cu amănuntul și de consum și reducerea pierderilor de alimente de-a lungul lanțurilor de producție și de aprovizionare, inclusiv a pierderilor post-recoltare.
  • Până în 2020, realizarea managementului ecologic al substanțelor chimice și a tuturor deșeurilor pe parcursul ciclului de viață al acestora, în conformitate cu cadrele convenite la nivel internațional, și reducerea semnificativă a emisiilor acestora în aer, apă și sol, în scopul de a reduce la minimum efectele adverse ale acestora asupra sănătății umane și a mediului.
  • Până în 2030, reducerea semnificativă a generării de deșeuri, prin prevenire, reducere, reciclare și reutilizare.
  • Încurajarea companiilor, în special a companiilor mari și transnaționale, să adopte practici durabile și să integreze informațiile privind durabilitatea în ciclul de raportare.
  • Promovarea practicilor durabile de achiziții publice, în conformitate cu politicile și prioritățile naționale.
  • Până în 2030, oamenii de pretutindeni trebuie să dețină informații relevante și să fie sensibilizați pe tema dezvoltarii durabile și a unui stil de viață în armonie cu natura.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole