Consiliul Agri-Fish: oportunități viitoare pentru bioeconomie

Articole similare

Consiliul Agricultură-Pescuit al UE va avea loc pe 9 și 10 decembrie și are pe ordinea de zi „Oportunități viitoare pentru bioeconomie”.

Consiliul va organiza o dezbatere politică pentru a discuta modalitățile în care bioeconomia poate fi dezvoltată și care sunt oportunitățile viitoare în acest domeniu.

„Bioeconomie” se referă la utilizarea resurselor biologice regenerabile de pe uscat și pe mare, cum ar fi culturile agricole, produsele forestiere și marine, microorganisme și biomasă, pentru a produce alimente, materiale și energie.

Bioeconomia joacă deja un rol vital în economia UE, contribuind cu aproximativ 5% la PIB-ul total și angajând 8,2% din forța de muncă.

În aprilie 2023, Consiliul Agricultură și Pescuit a aprobat un set de concluzii privind oportunitățile bioeconomiei, cu un accent deosebit pe zonele rurale: utilizarea biomasei pentru a produce alimente, materiale și energia poate ajuta la stimularea comunităților rurale și la creșterea competitivității.

În martie 2024, Comisia a prezentat comunicarea „Construirea viitorului cu natura: Stimularea biotehnologiei și bioproducției în UE”, care subliniază necesitatea unei revizuiri a Strategiei UE în domeniul bioeconomiei în 2025, ținând cont de actualele situații sociale, demografice și de mediu.

În noiembrie 2024, Consiliul Competitivitate a aprobat o serie de concluzii privind o inițiativă de cercetare și inovare care se concentrează pe promovarea managementului resurselor naturale durabile, securitatea sistemelor alimentare și implementarea bioeconomiei. Această inițiativă ar valorifica potențialul Europei Centrale și de Est. Concluziile subliniază rolul producției de biomasă în atingerea obiectivelor Pactului Verde European pentru 2030 și 2050. Ele subliniază, de asemenea, importanța economiei circulare și necesitatea unei mai extinse colaborări transnaționale.

Președinția maghiară a publicat o notă de fond cu două întrebări pentru dezbaterea ministerială:

1. Cum poate viitoarea Politică Agricolă Comună să sporească reziliența și sustenabilitatea lanțurilor de aprovizionare ale bioeconomiei sprijinind în același timp economiile rurale și minimizând impactul asupra mediului la nivel național și local?

2. Ce ajustări legislative sunt necesare pentru a îmbunătăți competitivitatea UE a produselor pe bază de bio pe piața globală, asigurând în același timp alinierea la obiectivele de mediu ale UE?

Sursa: Consiliul UE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole