Cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă (ODD) sau Obiectivele Globale, asumate de țara noastră alături de cele 193 de state membre ONU în septembrie 2015, acoperă o gamă largă de tematici care promovează acțiunea globală în trei arii de dezvoltare durabilă principale: economie, societate și mediu.
Cele 17 ODD-uri se adresează în egală măsură atât statelor și regiunilor subdezvoltate, cât și celor dezvoltate. Astfel, până în 2030, statele lumii s-au angajat să elimine sărăcia și foametea, să combată inegalitățile și injustiția și să adopte măsuri active privind protecția mediului înconjurător.
Potrivit ONU, 733 de milioane de oameni nu au acces la electricitate. Este aproximativ unul din zece oameni din întreaga lume.
Deși s-au înregistrat progrese în îmbunătățirea accesului la energie electrică și la combustibili curați pentru gătit la nivel global, 675 de milioane de oameni rămân neconectați la rețele și 2,3 miliarde continuă să se bazeze pe combustibili nesiguri și poluanți pentru gătit.

Sursele regenerabile alimentează aproape 30% din consumul de energie în sectorul electricității, dar provocările rămân în sectoarele de încălzire și transport.
În 2021, 71% din populația globală a avut acces la combustibili și tehnologii curate pentru gătit, în creștere față de 64% în 2015. Regiunea cu cele mai scăzute rate de acces a fost Africa subsahariană, unde progresul către gătitul curat nu a reușit să țină pasul cu creșterea. populații, lăsând un total de 0,9 miliarde de oameni fără acces în 2021.
Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României explică pe larg fiecare obiectiv în parte.
Le prezentăm și noi, pe rând.

Asigurarea accesului tuturor la energie la preţuri accesibile, într-un mod sigur, durabil şi modern
Cerinţa pentru energia electrică este în creştere; noi, ca societate, trebuie să fim pregătiţi şi este necesar să ne adaptăm. Energia durabilă însemnă de fapt energie regenerabilă. Conform datelor Eurostat, aportul energiei regenerabile în România a crescut de la 17,1% (2006) la 24,8 (2015); aşadar, am atins – mai mult, am depăşit cu 5 ani ţinta stabilită de UE pentru 2020. Doar prin încurajarea energiei regenerabile şi a inovaţiei în domeniu este posibil pentru societatea noastră să menţină progresul tehnologic şi, în acelaşi timp, să protejeze natura, respectiv să atenueze efectele schimbărilor climatice.
Ținte:
- Până în 2030, asigurarea accesului universal la servicii energetice accesibile, sigure și moderne
- Până în 2030, creșterea semnificativă a ponderii energiei din surse regenerabile în mixul energetic global
- Până în 2030, dublarea ratei globale de îmbunătățire a eficienței energetice.
Sursa foto: pxhere.com